Užiju si prázdniny a práci si seženu až v září. Touto větou se každoročně konejší stovky čerstvých absolventů středních i vysokých škol. Při zářijovém návalu pak narazí. Letos však budou mít šanci. Na dlouhodobý trend úřad práce totiž zareagoval novým programem na podporu zaměstnanosti mladých.

„Do práce jsem nepospíchala. Chodila jsem přes léto na brigádu jako vždy. V srpnu jsem ale začala být nervózní," popsala své loňské útrapy absolventka zdravotnické školy Barbara Podrábská.

Bez praxe

Nakonec práci sehnala, po několika týdnech musela však kvůli nedostatku zakázek jako zubní laborantka skončit. Čekalo ji šest měsíců na úřadu práce.  Téměř s nulovou praxí neměla na pohovorech šanci.

„Fakt, že se studenti, kteří v červnu opustí školní lavice, na trh práce vrhnou až v září, je tradiční trend, který s čísly ve statistikách pokaždé zahýbe," potvrdil ředitel ústecké pobočky úřadu Radim Gabriel.

Podle něj mohou být v září ve městě stovky mladých lidí bez práce. Úřad práce proto absolventům nabídne projekt, který by jim ve snaze získat práci měl pomoci.

Právě chybějící praxe je podle slov Gabriela tím, co mladé na trhu práce značně znevýhodňuje. „Díky programu by alespoň nějakou praxi  v oboru měli získat," uvedl.

Stát zaplatí mzdy

Úřad bude mladé exstudenty v zaměstnání podporovat po určitou dobu. „Máme však zkušenosti a věříme, že řadu absolventů si zaměstnavatelé budou chtít ve firmách ponechat i nadále," sdělil Gabriel.

Praxi bude absolventům zprostředkovávat ve výběrovém řízení vybraná agentura. Za obsazení pracovního místa absolventem získají do programu přihlášení zaměstnavatelé prostřednictvím úřadu práce dotaci v řádech tisíců korun.

„Nejde o jednotnou částku. Jinou částku firmy dostanou za umístění vysokoškoláka, jinou za absolventa se středním vzděláním," vysvětlil ředitel ústeckého úřadu.

Pozor na pojistné

Projekt je roční. Některým absolventům bude úřad práce místo dotovat ale jen po dobu šesti měsíců. „Například absolvent technické univerzity nepotřebuje dotovat celý rok. Věříme, že se ve firmě ujme dřív. Chceme, aby si zaměstnavatelé absolventy ozkoušeli a případně jim nabídli práci Firmy nemůžou jen čerpat peníze," objasnil Gabriel.

Status studenta absolventům středních škol platí do 31. srpna. Do té doby jim zdravotní pojištění hradí stát. „Pokud v září nenastoupí do práce nebo se nezaregistruje na úřadu práce, musí se absolvent nahlásit pojišťovně jako osoba bez zdanitelných příjmů a platit minimální pojistné," radí advokátka Ladislava Jasanská na webu jobs.cz. Pro letošek jde o 1080 korun měsíčně.

Program na podporu praxe mladýchProgram na podporu zaměstnanosti mladých absolventů spustí Úřad práce Ústeckého kraje už v září. Šanci získat až roční praxi ve svém oboru budou mít podle ředitele úřadu Radima Gabriela stovky absolventů učilišť, středních i vysokých škol, kteří se nově dostali do evidence nezaměstnaných. Úřad práce bude firmám, které se do programu přihlásí a absolventy zaměstnají, pracovní místa dotovat. Praxi ve firmách bude absolventům zprostředkovávat agentura, která vzejde z výběrového řízení. Hlásit se do programu bude možné přímo na pracovišti úřadu práce. Ten na Ústecku aktuálně registruje téměř 10 tisíc uchazečů o zaměstnání. Míra nezaměstnanosti v okrese v měsíci červenci dosáhla 12, 2 %.