O Integrovaném povolení pro navýšení výrobku Elsil rozhodoval Krajský úřad Ústeckého kraje. Ten obeslal všechny dotčené správní úřady a nad rámec nich i neštěmickou radnici. Bývalé vedení neštěmického obvodu pod vedením tehdejší starostky Miloslavy Válkové neodeslalo vyjádření včas, tudíž k němu nebylo nikterak přihlíženo.

LAICKÁ KONTROLA

Ovšem ani případné záporné stanovisko Neštěmic by na vydání Integrovaného povolení nezměnilo vůbec nic. O Integrovaném povolení rozhoduje krajský úřad, klíčová jsou stanoviska České inspekce životního prostředí, Krajské hygienické stanice a Magistrátu města Ústí nad Labem.

Žijeme v Neštěmicích a víme, že obyvatelé mají z výroby Elsilu strach. Proto jsme okamžitě po volbách 2014 začali jednat se společností Vodní sklo a podařilo se nám dosáhnout toho, že můžeme výrobu Elsilu kontrolovat. Nutno podotknout, laicky kontrolovat. Firma žádnou takovou povinnost nemá a neznáme v Ústí nad Labem jinou společnost, která by takový krok radnicím nabídla.

Místostarostka Ivana Fišerová a tajemník úřadu Jaroslav Brož podepsali tento závazek jako fyzické osoby. Podepsali ho právě proto, aby měli možnost do provozu chodit a alespoň laickým pohledem se ujišťovat o tom, že obyvatelům Neštěmic žádné nebezpečí nehrozí. Ze stejného důvodu podepíšu stejnou dohodu i já. Chci mít jistotu, že nikomu z nás nehrozí žádná újma.

CHRÁNÍ SVÉ KNOW-HOW

To, že požadavkem společnosti byl závazek mlčenlivosti, je zcela logické. Společnost tak jen chrání své know-how. V žádném případě to ale neznamená, že bychom se v případě jakýchkoli pochybností o bezpečnosti provozu neozvali. Naopak. Sebemenší trhlina v podlaze, jakékoli nestandardní uspořádání výroby by znamenalo okamžitý podnět České inspekci životního prostředí a dalším úřadům.

Nic takového jsme ale ve výrobě neviděli. Podle podkladů, které máme k dispozici, prošla společnost Vodní sklo za poslední rok a půl několika kontrolami ze strany magistrátu i inspekce. Ani jedna z nich žádné pochybení neodhalila.

Využívat strachu obyvatel obvodu k politickým hrám, jitřit jejich strach, je jen zoufalým pokusem k získání ubývajících politických bodů. Protože kdybychom na kontroly ve Vodním skle nekývli, byli bychom terčem opakovaných útoků dvou, opakujeme dvou zastupitelů, tak jako tak. Tentokrát proto, že nekontrolujeme.

Kontrolovat nadále budeme. Pro klid náš, ale především pro klid obyvatel Neštěmic.

Yveta Tomková, starostka MO Neštěmice

Článek je reakcí na dopis čtenářky Ústeckého deníku