Akce kulový blesk se na centrální radnici konat nebude. Ústecký magistrát totiž stáhl výpověď z nájmu a Úřad Městského obvodu Ústí nad Labem město se stěhovat nemusí. Velké přesuny naopak čekají ústecký sociální odbor.

BYLA TO POSLEDNÍ MOŽNOST

Prostory, kde sociální odbor sídlí, totiž patří Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Město je bude muset do poloviny příštího roku uvolnit. Plánovalo tedy, že sociální odbor přemístí tam, kde je dnes úřad centrálního obvodu s vchodem z atria budovy magistrátu.

„Radní ale při jednání s představiteli centrálního obvodu slíbili, že to bude až poslední možnost. Tedy pokud by se pro sociální odbor nepodařilo najít jiné vhodné místo,“ uvedla mluvčí magistrátu Romana Macová.

Magistrát města Ústí nad Labem.
Porcování medvěda v Ústí: dostane se na parkoviště a také venkovní bazény

To se ovšem povedlo a magistrát pro odbor sociálních věcí získal pronájem v budově PB Centra přilehlého k magistrátní budově ze strany Mírového náměstí. Roční nájem zde bude stát zhruba 4,25 milionu korun. Přesnou výši nájemného bude magistrát znát až po dokončení vnitřní rekonstrukce pater, kde bude odbor sídlit.

VŠE NA JEDNOM MÍSTĚ

Město podle ústecké primátorky Věry Nechybové ale nejspíš zaplatí jen část z celé sumy. Na nájem a služby s ním spojené by totiž mohlo získat státní dotaci ve výši zhruba tří milionů korun.

„Nejdůležitější ale je, že obyvatelé města budou za úřady docházet tam, kde jsou zvyklí, a všechny služby najdou na jednom místě. Městský obvod zůstane v naší budově jako dosud, sociálních odbor bude za rokem a namísto bývalé jídelny v přízemí vybudujeme moderní přepážkové centrum,“ řekla primátorka.

Matrace a deky vyřazené z ubytovacích kolejí umiverzity věnovala správa psímu útulku.
Leželi na nich studenti. Matrace teď ochrání psy

Přepážkové centrum s výdejem občanek, řidičských průkazů, podatelnou a dalšími službami přijde na přibližně 30 milionů korun. Obyvatelé Ústí by tak veškeré své záležitosti řešili na jednom místě.

Odbor sociálních věcí bude v PB Centru využívat 5., 6. a 7. podlaží společně s 1. podzemním podlažím coby archivem. Nájemní smlouva začne platit už 1. března příštího roku, kdy začne stěhování.

Podobným optimismem jako vedení Ústí ovšem dvakrát nehýří místostarosta centrálního obvodu Karel Karika. Obvod si totiž jako novou radnici vyhlédl rohový dům na Mírovém náměstí, kde dříve sídlila ČSOB a který podle Kariky splňoval všechny požadavky od toalet přes přepážky po archiv a bezpečnostní sejf.

„Nejenže tu mohl sídlit náš úřad, ale mohla se sem přestěhovat serverová místnost, celý Metropolnet, kterému končí smlouva, centrální pult městské policie i nové přepážkové centrum. Myslíme si, že z dlouhodobého hlediska by město získalo,“ poznamenal Karel Karika.

Ilustrační foto
Chmatáci v Ústí mají nový cíl. Kradou květiny ve velkém