Několik členů a členek koalice Zastavme špinavé prachy chtělo v úterý 7. června před ústeckou pobočkou Kooperativa v Ústí nad Labem předat manažerům výzvu, aby přestali pojišťovat ropnou a plynovou infrastrukturu. A aby zpřísnili politiku vůči uhelným projektům. „Pobočka raději zavřela,“ shrnula Nela Jankurová za koalici Zastavme špinavé prachy a Ústeckou klimatickou koalici. Protestující také před pojišťovnu nasprejovali nápis: „Plyn živí klimatickou krizi a válku. Přestaňte ho pojišťovat!”

Podle aktivistů Kooperativě chybí ropná a plynová politika a uhelná je velmi nejasná. Žádají, aby ihned přestala spolupracovat s firmami, vydělávajícími na fosilním průmyslu.

Městská policie v Ústí. Ilustrační foto.
Ústečané: Zbyly peníze? Dejte je strážníkům, ať hlídají nové busy a Mojžíř

Akce byla součástí Akčních dnů proti špinavému pojištění, které druhým rokem proběhly napříč Českou republikou. Protestující před pojišťovnou uspořádali happening a rozvinuli transparent se vzkazem „Klimatickou krizi nepojistíš!“ Požadavky předali, nebo se o to pokusili i pobočkám pojišťoven Uniqa a ČPP.

Kooperativa reagovala na protest aktivistů prohlášením, že se ve všech procesech snaží být maximálně ohleduplná k okolí a minimalizovat vliv na prostředí. „V rámci koncernu Vienna Insurance Group se řídíme VIG Climate Change strategy,“ uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa. A to s tím, že pojišťovna počítá s postupnou redukcí pojištění subjektů, spojených s těžbou či spalováním fosilních paliv. A s ukončením všech přímých investic do tohoto sektoru nejpozději do roku 2035.