Potvrdil to radní pro kulturu Jaroslav Achab Haidler (PRO!Ústí). Konečné rozhodnutí bude na zastupitelstvu města, které by mělo žádost projednat tento měsíc.

Kladou si podmínky

Spolek kvůli nejistému financování rozdal výpovědi všem zaměstnancům, výpovědní lhůta jim běží právě do konce června.

Radní dotaci podmínili několika body. Mimo jiné tím, že Činoherák dá do pořádku zápisy v rejstříku. I pět měsíců po změnách v orgánech jsou v rejstříku uvedeni lidé, kteří už ve spolku nepůsobí.

"Je potřeba dát to do pořádku papírově. Aby každý, kdo se podívá do rejstříku, měl jasno," řekl Haidler. Podle ředitelky spolku Terezy Silbernaglové by měly být změny zanesené během několika málo dní.

Schválení dotace spolek vítá. "Určitě je to lepší zpráva, než jakou jsme měli minulý týden. Ale dokud to neschválí zastupitelstvo, je to jen další zpráva v dlouhé cestě," sdělila Silbernaglová.

Achab je zvědavý

O tom, jestli zastupitelstvo dotaci schválí, nechtěl Haidler spekulovat. "Jsem na to velmi zvědavý," řekl.

Činoherák měl původně na letošní rok získat dotaci 12 milionů korun, později ale radní do zastupitelstva předložili jen šestimilionovou dotaci na první pololetí. Ani tu ale zastupitelé nakonec neprojednali.

Únorové jednání zastupitelstva bylo na návrh primátora Josefa Zikmunda (ANO) přerušeno a na pokračujícím jednání vedení města bod stáhlo.

Činoherák dostal letos také dotaci 900.000 korun od ministerstva kultury. Naopak neuspěl u Ústeckého kraje, kde žádal 1,2 milionu. Mluvčí kraje Lucie Dosedělová dříve řekla, že spolek nesplnil jednu ze základních podmínek dotace, tedy mít sídlo na území kraje. Spolek sídlí v Praze.

V hledáčku ÚOHS

Nové vedení města slíbilo koncepci pro financování kultury formou dlouhodobých grantů. Platit má v letech 2016 až 2020.

Hotová představení od spolku zatím kupuje Činoherní studio města Ústí nad Labem, které je příspěvkovou organizací města. Podle smlouvy jich má do konce června koupit 70 a utratí za ně pět milionů korun.

To se nelíbí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Mluvčí ÚOHS Martin Švanda koncem minulého týdne potvrdil, že transakci prověřují. Více o případu čtěte zde: Antimonopolní úřad prověří nákup představení od Činoheráku