Dětství prožil Aleš Novotný na Moravě. Dobře plaval, běhal, kolo zvládl dříve než násobilku. V deseti letech si vyzkoušel první triatlon, v juniorském věku několikrát získal titul mistra republiky v této náročné trojkombinaci, dvakrát si vybojoval účast na mistrovství Evropy.

Nadšení a šikovnost v bazénu

Osud ho po vysoké škole zavál na sever a on už osm let učí plavat školáky v Ústí. Nejen děti ho obdivují, dovede jít příkladem, je přísný, ale spravedlivý.

„Obecně se tvrdí, že jsou současní školáci líní, dávají prý přednost počítačovým hrám před aktivním pohybem. Ono to zase není tak hrozné, já v bazénu vidím spoustu nadšení a šikovnosti," říká učitel, který sport bere jako životní potřebu.

Bazén využívá deset ústeckých škol, každý den je plno. „Osmnáct hodin výuky za pololetí nestačí na odhalení plaveckého talentu, mým úkolem je něco jiného, nabízím dětem přátelství s vodním živlem. Začíná se hrou, děti si musí věřit, potom je to fajn," pokračuje Aleš Novotný.

Ve druhé třídě učí znak a kraul, ve třetí prsa. Když se ho někdo zeptá na plavání kojenců, odpovídá stručně. „To není plavání, ale otužování."

Radost, když poprvé přeplavou bazén

Plavat se prý dítě naučí kolem pátého šestého roku, když zvládá vědomě koordinaci pohybu a dýchání.

„Mám radost, když děti mají radost, tady to znamená, že se nebojí potopit hlavu a nápovědu přemění ve zkušenost. Jsem moc rád, že učím město plavat. Mladý člověk, který se nebojí vody, je sebevědomější a to je vlastnost, která se bude vyžadovat stále častěji. Mám dvě děti a obě se do vody těší. Neplavci přicházejí o spoustu krásných zážitků a já se snažím, aby to pochopili i rodiče těch dětí, které bazén ještě neviděly. I takové jsem tady měl. Umíte si vůbec představit tu radost, když ten patnáctimetrový bazén děti poprvé přeplavou samy," ptá se závěrem učitel a kolem sebe má hrozen spokojených tvářiček.

Paráda. Ústecké školáky učí odvaze mistr republiky.