Kulajův lom

Kde: Hříměždice u Příbrami
Kudy se tam dostat: Do Hříměždic dojedou lidé po pětadvacet kilometrů dlouhé cestě na východ od Příbrami. Po příjezdu do obce od Vestce řidiči minou Obecní úřad i Kulturní dům a dojedou k parkovišti vedle lomu, na kterém se během sezony platí parkovné.
Proč právě tam: Původně sloužil k těžbě žuly, poté k výcviku armádních potápěčů a dnes je rájem pro milovníky skoků z výšky. Do Kulajova lomu mohou nadšenci skočit mimo jiné ze skokanského prkna či houpačky. Každý rok koncem července zde lidé pravidelně sledují extrémní skoky do vody High jump.

z Rychlebských stezek
Spustit se na kole z kopce. Singletraily jsou nejlepší v horách

Kaňon Jizery

Kde: Semily
Jak se tam dostat: Kaňonem vede známá Riegrova stezka, která začíná v Semilech. Ideálním místem pro parkování je nedaleké stání u supermarketu.
Proč právě tam: Kaňon Jizery vyhloubila řeka ve skále tak ostrý, že pro turisty musela vzniknout dřevěná lávka držící ve strmých skalních stěnách. Lávka visí šest metrů nad hladinou. Turisté jdou nad hladinou řeky, po cestě míjí i skalní útvar Vodní brána. V údolí fungují dvě vodní elektrárny. Spálov, vodní elektrárna vybudovaná v roce 1926 je dodnes funkční technickou památkou. Pro občerstvení turistů slouží Hotel pod Spálovem.

Kaňon Labe

Kde: Hřensko až Děčín
Kudy se tam dostat: Kaňon se táhne od Hřenska hraničícího s Německem až do Děčína. Zájemci si mohou ke shlédnutí kaňonu vybrat z několika míst, nejlepší výhled však nabízí vyhlídky Belveder a Růžový hřeben.
Proč právě tam: Národní přírodní rezervace Kaňon Labe láká především na rozmanité druhy zvířat a rostlin tvořící vzácný biotop. Kaňonem protéká, jak už název napovídá, řeka Labe, jejíž břehy lemují vysoké pískovcové skály. Na řeku nemusí zájemci hledět jen z vrchu nebo z děčínské ferraty Pastýřská  stěna, ale mohou se po hladině plavit na lodi.

Lom Okrouhlák na Hradišťském vrchu

Kde: Konstantinovy Lázně
Kudy se tam dostat: Necelých pětačtyřicet minut autem severozápadně od Plzně leží Konstantinovy Lázně. Po vyjetí z města směrem na Okrouhlé Hradiště řidiči odbočí po necelém kilometru vlevo a zaparkují u lomu.
Proč právě tam: Zatopený čedičový lom s jezerem je domovem několika sladkovodních ryb. Jezero je místy hluboké až třináct metrů a pokud se plavcům poštěstí, uvidí skoro na dno. Vodu a písečné pláže doplňuje stánek s občerstvením. Byť je pohyb v lomu na vlastní nebezpečí, musí zájemci za vstup do areálu zaplatit čtyřicet korun.

InfografikaZdroj: DENÍK/Ivo Špatný

Lom Vycpálek

Kde: Vápenná
Jak se tam dostat: Po cestě z Vápenné do osady Zelená hora je lom po levé straně stezky.
Proč právě tam: Lom Vycpálek je pojmenovaný podle svého zakladatele Jana Vycpálka, který byl významným odbojářem  a u vstupu do lomu je mu věnovaná pamětní deska. Těžaři v lomu lámali žulu, dnes je částečně zatopený. Voda je dobře přístupná jen z jedné strany a lidé se v ní koupou na vlastní nebezpečí. Nedaleko lomu je další, špinavější, vodní plocha, v jejímž okolí se dají najít kousky tmavě červeného granátu. Celá lokalita patří k nejznámějším mineralogickým nalezištím.

Soumrak nad Ořešníkem
Hory, skály, ale také meandry českých řek. Nejvíc okouzlí vyhlídky v Sudetech

Velká Amerika

Kde: Mořina
Jak se tam dostat: Lom a vyhlídka na něj se nacházejí u cesty z Modřiny do Kozolup ve směru na Prahu.
Proč právě tam: Limonádový Joe nebo Akumulátor jsou filmy, které se natáčely v českém Grand Canyonu. Lom původně sloužící k těžbě vápence je zatopený průzračnou vodou. Vykoupat se ale návštěvníci nemohou, brány do lomu jsou totiž zavřené. I přesto lom za návštěvu stojí, protože už jen pohled z vyhlídky od silnice je úchvatný. Hned vedle Velké Ameriky se nachází Malá Amerika a Mexiko, které jsou o něco menší. Jména lomům dali trampové podle nedaleké samoty Amerika.

Lom u Mariánského mlýna

Kde: Mikulov
Jak se tam dostat: Lidé k lomu dojdou po modré turistické cestě po silnici přes Svatý kopeček.
Proč právě tam: Lomu u Mariánského mlýna se jinak říká i Janičův vrch. Před začátkem těžby vápence byl kopec vysoký 322 metrů. Po ukončení těžby v roce 2004 klesl o o třiasedmdesát metrů. Vstupem do lomu s průzračně čistou vodou je kamenitá pláž podobná těm na chorvatském pobřeží. Ve vodě je několik metrů mělčiny, které z nenadání končí a následuje pouze hloubka. O lom se stará správa chráněné krajinné oblasti Pálava, která by jej při přetížení uzavřela. 

Kaňon Peklo

Kde: Náchod
Jak se tam dostat: Kaňon leží zhruba šest kilometrů od Nového Města nad Metují. Přírodní rezervace je na soutoku Metuje a Olšenky.
Proč právě tam: Oblast soutoku dvou řek nedaleko Náchoda je přírodní rezervací už od roku 1977. V kaňonu stával mlýn, který nechal přestavět továrník Josef Bartoň na výletní restauraci v secesním stylu. Pohostinství funguje dodnes a návštěvníci si mohou vybrat z mnoha místních pekelných specialit. Z vzácných živočichů v kaňonu žijí čolci, vydry nebo výři. O údolí psal povídky Alois Jirásek, objevilo se i ve filmu Musíme si pomáhat.

InfografikaZdroj: DENÍK/Ivo Špatný

Kaňon Morávky

Kde: Frýdek-Místek
Kudy se tam dostat: Kaňon sahá od obce Dobrá až do Starého Města ve Frýdku- -Místku. Lidé mohou více než dvoukilometrový kaňon pozorovat z jakéhokoliv místa břehu řeky Morávky.
Proč právě tam: V podhůří Beskyd na turisty čeká unikátní kaňon České republiky. Kolem totiž nejsou hory ani skály, ale o několik metrů výš roste lužní les. Kaňon vybíhá z roviny a místy dosahuje hloubky až sedmi metrů. Celá oblast řeky Morávky, v níž kaňon leží, se honosí titulem přírodní památka. Je mimo jiné domovem chráněných rostlin jako je keř židoviník německý.

Lom Seč u Rudice

Kde: Rudice
Kudy se tam dostat: Rudice leží asi třicet kilometrů severně od Brna. Aby se zájemci dostali k Lomu Seč musí opustit z Rudice směrem na Olomučany. Po 250 metrech uvidí nalevo terénní cestu právě k lomu.
Proč právě tam: Fialový, červený, oranžový, ale i bílý písek najdou turisté v částečně zaplaveném lomu Seč u Rudice. Právě barevný koncert sem láká spousty lidí. Lom původně sloužil k těžbě kaolinu, který se používá k výrobě keramiky a papíru. Dnes se lidé mohou vykoupat v největším z jezírek, měli by však očekávat spíš bahenní lázeň. Lom hluboký více než dvacet metrů odkrývá usazeniny z období jury až
spodní křídy.

Zpracovali: Vojtěch Dufek, Jan Mazáč