Bezplatná přeprava se bude týkat všech dopravců Dopravy Ústeckého kraje, jejichž linky obsluhují tarifní zónu 101 (DPMUL, BusLine, ČD, Arriva). Pokud však cestující bude cestovat za hranici této tarifní zóny, bude muset zaplatit běžné jízdné.

„Akce je součástí celoevropské kampaně Evropský týden mobility. Město se jí zúčastní v rámci projektu Zdravé město a místní Agenda 21,“ upřesnila mluvčí magistrátu Romana Macová.

Celá kampaň si dává za cíl přiblížit lidem udržitelný způsob dopravy, který nezatěžuje životní prostředí tak jako doprava automobilová. Den bez aut bude vyvrcholením kampaně, už v úterý se však uskuteční cvičení pro seniory (Městské sady, 14.30) a pro děti (16.30, Centrální park na Severní Terase).

Účastníci ústeckého půlmaratonu
FOTO: Všichni běžci jsou krásní, razí slogan. Jak to bylo v Ústí?

V úterý a ve středu si mohou zájemci prohlédnout na Mírovém náměstí putovní výstavu Ligy proti rakovině s názvem „Každý svého zdraví strůjcem“. Ve čtvrtek 21. září se koná komentovaná procházka zaměřená na historii a architekturu městské čtvrti Neštěmice.

Akce startuje v parku před Úřadem městského obvodu Neštěmice v 15.30 a znovu pak v 17 hodin. Ve stejný den proběhne v okolí Střekovské vyhlídky akce „Ukliďme svět!“.

Z Ústeckého kraje se do Evropského týdne mobility zapojí také Litoměřice, i zde mohou lidé 22. září počítat s dopravou MHD zdarma.

Této akce se naopak neúčastní Děčín. „Vzhledem k dopravní situaci ve městě související se stavbou Vilsnické spojky není možné se do Dne bez aut jakkoliv aktivně zapojit,“ uvedla mluvčí kanceláře primátorky města Děčín Markéta Lakomá.

Martin Pešout

Ilustrační foto.
Vedení města zvažuje prodej podílu v tepelné společnosti