Řidiči linkových autobusů nevyjedou 8. března, na Mezinárodní den žen. Přesně o půlnoci vstoupí do stávky. Více čtěte zde: Řidiči linkových autobusů v Ústeckém kraji plánují na MDŽ stávku

Zapojí se do ní šoféři společnosti BusLine, která v kraji zajišťuje polovinu linkové přepravy, teplické Arrivy a firmy Autobusy Karlovy Vary. Autobusy přitom v Ústeckém kraji denně přepraví 55 tisíc lidí.

Odbory žádají navýšení platů o slibovaných pět až sedm tisíc korun, garantované loňským nařízením vlády. „Stávku plánujeme až na 8. března, čímž dáváme čas tuto svízelnou situaci zvrátit," uvedl Jiří Kuchynka, odborový předák BusLine.

Ústecké MHD by se stávka týkat neměla. „Už od léta jsme s odbory vyjednávali a ještě v prosinci jsme podepsali novou kolektivní smlouvu. Platit bude tři roky. Promítli jsme do ní i nařízení vlády a mzdy navýšili," řekl již dříve Libor Turek, ředitel ústeckého Dopravního podniku.

Peníze na to dopravní podnik dostal od svého zřizovatele, města Ústí. Celkem zhruba 4,8 milionu korun. „Jsou určené na zvýšené náklady, což jsou i výplaty řidičů, kterým jsme přidat chtěli. Nepokryje to sice všechno, ale jsme velký podnik a se zbytkem částky si poradíme," dodal Turek. Více: Ústecké MHD se hrozba netýká

Dostali jen tisícovku

Někteří řidiči výplaty za leden už mají, jiní na ně teprve čekají. „Ve skutečnosti činil reálný nárůst mzdy tisíc korun," přiblížil odborový šéf Arrivy Josef Linhart. Arriva navýšila platy podle zákonného minima. „Rozumím ale řidičům, že to nesplnilo jejich očekávání," řekl generální ředitel společnosti Daniel Adamka.

Od začátku roku vláda nařídila zvýšit minimální plat řidiče ze 71,60 korun za hodinu na 98,10 korun. Také jim měl být zvýšen příplatek za čekání mezi jednotlivými jízdami z 50 korun za hodinu na 88 korun. Zcela nový je příplatek 6,60 korun na hodinu za práci v náročném prostředí.

Radek Chobot, předseda představenstva BusLine uvedl, že se o chystané stávce dozvěděli od předsedů odborů. „Snažíme se s odboráři jednat pokud možno tak, aby k žádné stávce nedošlo," řekl Chobot.

Kraj peníze pošle

Krajský úřad Ústeckého kraje.Zdroj: DENÍK/Martin KlimešÚstecký kraj situaci řeší uzavřením dodatků ke smlouvám. Na každou z nich dopravcům přidá 5,7 milionu korun, což je dohromady téměř 80 milionů. Dopravci měli peníze použít právě na navýšení platů.

Nikdo z nich se ale k zaslaným dodatkům zatím nevyjádřil. „Peníze jsme připraveni uvolnit. Pokud řidiči peníze nedostali, měli by jednat především se svými zaměstnavateli," podotkl náměstek hejtmana Jaroslav Komínek.

Krajská mluvčí Lucie Dosedělová vysvětlila, že samospráva přípravou dodatků ke smlouvám vyčerpala všechny zákonné možnosti, jak přispět dopravcům na výplaty řidičů. „Víc nemůžeme udělat. Pokud spoje nevyjedou, může Ústecký kraj dopravcům udělit sankce," připomněla Dosedělová.

Situaci okolo platů řidičů bude ve středu 15. února řešit v Praze předsednictvo Odborového svazu dopravy.

Čtěte také: V autobusech a trolejbusech bude znít hlas oblíbeného moderátora