Tato zařízení využívají celníci již řadu let. Může pomoci i při sledování nelegální migrace přes Českou republiku. Tedy i u nás na severu Čech.

Na Liberecku ještě letos nebyl

„Rentgen je využíván při pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu a při kontrole přeprav mezi členskými státy Evropské unie a přeprav na území České republiky, ke kterým je celní správa zmocněna na základě zvláštních právních předpisů. Mezi zvláštní přepravy patří např. přeprava odpadů, nebezpečných látek ADR, chemických a radioaktivních látek. Využití je nepochybně v boji proti terorismu, nelegální migraci a přepravě drog na území České republiky," uvedl k pojízdnému rentgenu Jiří Nejedlý z ústeckého celního úřadu.

Dodal, že osádka rentgenu HCV-Mobile je tvořena třemi zaměstnanci v jedné dvanáctihodinové směně. Na území Ústeckého kraje je využívána při zvláštních akcích, potvrdil Nejedlý.

„Většinou jde o akce, na kterých se podílí spolu s našimi celníky i kolegové z Hradce Králové nebo z Ústecka, ale i další složky státní správy. V letošním roce jsme velkokapacitní rentgen zapůjčený pro CÚ pro Liberecký kraj ještě neměli," uvedl Martin Stočes, mluvčí Celního úřadu pro Liberecký kraj.

Celý prostor jako na dlani

Mít celý prostor nákladního vozu jako na dlani znamená provést vyhodnocení rentgenového obrazu vozu, což trvá průměrně 4 až 6 minut. Kontrola je rychlá a výsledek nezpochybnitelný. Pokud objeví na rentgenu operátor rentgenu postavy lidí, může si je přímo spočítat. Ať jsou lidé sebelépe ukryti ve voze, na rentgenu jsou nepřehlédnutelní.

Kontrola je přitom jednoduchá. V kontrolním prostoru zastaví řidič na vyznačeném místě, vypne motor, zatáhne a zkontroluje ruční brzdu a opustí vozidlo. Rozměry kontrolního pásma jsou 50 x 30 metrů.

Nosné vozidlo s rentgenem se začne automaticky pohybovat stálou rychlostí, a jakmile optické senzory zaznamenají přítomnost kontrolovaného vozidla, spustí se proces rentgenování.

Detektory v rameni jeřábu nabírají informace o intenzitě prošlého rentgenového záření, ze kterých je v reálném čase vytvářen výpočetním systémem radioskopický obraz nákladu a celého nákladního vozidla.

Důkladné prohlídky vozu

Obraz je posílán na pracovní stanice operátorů k vyhodnocení. Skenování skončí, jakmile optické senzory detekují konec vozidla.

Rentgenování se vypne a nosné vozidlo rentgenu se zastaví. Analýza získaného obrazu probíhá na jedné z pracovních stanic v kabině operátorů. Operátorovi je obraz k dispozici na velké ploché obrazovce s vysokým rozlišením.

V případě nálezu na rentgenovém obrazu něčeho podezřelého následuje důkladná kontrola vozu.

Technické parametry rentgenového zařízení HCV-Mobile: Délka: cca 12 m
Šířka: 2,5 m
Hmotnost: 22 tun
Maximální výška během přepravy: 4,00 m
Průjezdná výška rámu jeřábu při skenování: 4,80 m
Maximální výška skenování: 4,80 m pro 2,50 m široké vozidlo
Minimální výška skenování: přibližně 0,4 m od země
Je možná kontrola vysokých krychlových kontejnerů (2,9 m) naložených na vysokém návěsu (až 1,70 m).