Jsou to mladí lidé, kteří svého koníčka vyšlechtili na pořádného koně. Lehké betonové opevnění vz. 36 má svou historii, stavěno bylo ve 4 variantách. V bývalém Československu jich bylo podél státních hranic 864. Řopík, mladší betonový sourozenec je k vidění u řeky Labe, odborný název je lehké opevnění vzor 37. Mluvčí historických vojenských manévrů Honza Drabálek byl podroben křížovému výslechu.

Proč tady a teď?
Pozemek kolem opevnění vz. 36 koupil jeden z kamarádů. Pravidelně se tu scházíme všichni, co máme společného koníčka. Dnes nás tu je kolem dvaceti z celé republiky. Martin přijel z Brna, Michal z Prahy, Richard z Teplic. Není to žádná recese, ale ukázka dobových zbraní, uniforem a vojenského příslušenství z válečných let.

Co to máte na sobě za uniformu a jak se jmenuje ta hůlka?
Pavel Kříž má německou uniformu, Michal Zvěřina má starou československou uniformu 28. pěšího pluku, já mám skotský stejnokroj. Poddůstojnická hůlka se jmenuje swagger stick, čepice gleengarry hat. Každý se snaží získat originál, ale někdy to není jednoduché. Nejen v Německu, Anglii nebo ve Francii, ale i u nás jsou firmy, které vyrábějí repliky vojenského oblečení, ale není to laciné. My ctíme dobová fakta a pokud možno i původní materiál.

Našel bych tu nějakou vojenskou raritu?
Všechny originály jsou vzácné a je jich tu dost. Richard Král podle dokumentace vyrobil protitankovou pušku BOYS. Podle našich informací jich je v Evropě sotva pár kusů. Váží 18 kilogramů, zásobník byl na pět ran, wolframová střela prorazila pancíř tanku na 300 metrů. Má to solidní zpětný ráz, proto ten zpomalovač. Samozřejmě, že se nedá přehlédnout motocykl BMW s lodičkou a rampou na kulomet.

Viděl jsem tam i nějakého chemika. Co to tam vystavuje?
To je Honza Salava, vášnivý sběratel výstroje a výzbroje civilní obrany. Plynové masky, detektory radiace, první pomoc při napadení chemickou látkou, Má toho plný byt, všechno zná a odborně vysvětlí. Zeptejte se ho na použití chemikálií v Sýrii a zažijete přednášku na dvě hodiny.

Jaký máte sen, co chcete ještě zdokonalit v opevnění, nabídnout veřejnosti v blízké budoucnosti?
Představ máme plnou hlavu, ale všechno něco stojí. Rádi bychom zmapovali systém řopíků kolem Labe a přidali tam pár orientačních cedulí s odkazem na naše stránky. Nabízíme přednáškovou činnost školám, knihovnám, vedeme diskusi s odborníky. Je to náš koníček, ale rádi se poučíme i my. Kdo ví přesně, jak to bylo s naší armádou v roce 1939?

To jste mi nahrál. Byl vůbec někdo z vás na vojně?
(smích) Mám takový dojem, že pět těch starších zažilo celou vojenskou službu, ostatní ne. Mezi námi je však jeden vojenský profesionál a ten to všechno vyrovnává. Tamhle jsem pozoroval ty malé kluky. Znají pomalu všechny vystavené zbraně a na vojně nebyli. Počítačové hry je vyškolily natolik , že znají i typové označení odstřelovačky.