Učení, pohyb, ale i hra a zábava. Právě na tyto aktivity se při prevenci kriminality u dětí zaměřuje ústecká policie. A využívá k tomu opravdu originální pomůcky.

Jednou z nich je oblíbený Skákací panák pro mateřské školy a 1. a 2. třídu ZŠ.

„Projekt je určený zejména pro sociálně slabé děti. Na panákovi jsou obrázky s tísňovými čísly, která se děti velmi jednoduchou metodou učí. Není to jen o tom, že se dívají, ale zároveň vyvíjejí fyzickou činnost, skáčou, mluví a čísla si tak zapamatují mnohem lépe," sdělila policejní preventistka Daniela Vrůblová, která aktivitu vymyslela.

Děti musejí umět komunikovat

Kromě čísel se děti vzdělávají i v komunikačních dovednostech. „Nejen žáci, ale i spousta předškoláků už je schopna zavolat. Je proto důležité, aby děti uměly mluvit s operačním důstojníkem tak, aby jejich hovor nevyhodnotil jako planý. Cvičíme tedy s nimi jak se představit, odkud jsou a jak popsat, co se stalo," informuje Vrůblová.

Skákací panák se podle slov ústeckého policejního ředitele Vladimíra Danyluka ve školách velmi osvědčil. „Na základě zkušeností z našich projektových škol ZŠ Husova a ZŠ Předlice jsme panáka rozšířili dál. Paní Vrůblová patří mezi nejlepší preventistky v této činnosti, školy oceňují kvalitu projektů, ochotu i časovou flexibilitu," doplnil Danyluk.

Podobné projekty jsou dle jeho názoru z hlediska prevence kriminality velice účinným nástrojem.

„Děti se zároveň zbavují strachu z „uniforem". Podstatou je zvýšení právního vědomí dětí hravou formou. Jednou jde o to, aby věděly kam se obrátit, pokud je na nich páchána trestná činnost a podruhé, co se stane, když trestnou činnost páchají samy," podotkla radní pro bezpečnost Yveta Tomková.

Projekt financuje ústecký magistrát

Projekt Skákací panák funguje dva roky a doposud ho financoval magistrát. Před týdnem ho policisté doporučili komisi pro bezpečnost, načež ho rada města zařadila do žádosti o dotaci pro letošní rok.

Dalšími fungujícími projekty z dílny Daniely Vrůblové jsou i magnetické Kolo či projekt Přechod.

„Jsou určené pro 1. stupeň ZŠ, aby děti uměly povinnou výbavu jízdního kola. Na Přechodu se zase děti naučí nejenom rozhlédnout se a správně přejít, ale i vyhnout se protijdoucímu člověku na přechodu. Děti to baví a opět se toho spoustu naučí," doplnila Vrůblová.

Projekt Skákací panák představuje ústecký policejní ředitel Vladimír Danyluk.