Na hejtmanský post v Ústeckém kraji s největší pravděpodobností usedne lídr komunistů Oldřich Bubeníček, jehož strana drtivě zvítězila. Přiznává, že takové vítězství bylo i pro něj překvapením.

Jaký to byl pocit, když začaly v sobotu přicházet výsledky voleb?
Dopoledne bylo klidné, měl jsem doma vnoučka a hrál si s ním. Když již bylo sečteno nějakých 40 % okrsků, říkal jsem si, že to jsou výsledky, které by se měnit neměly. Byl to příjemný pocit.

V tu chvíli jste asi začal uvažovat o tom, že budete hejtmanem?
Tehdy jsem si říkal, že bychom měli vyhrát. Celé roky říkáme, že když někdo vyhraje komunální volby, měl by mít starostu. To samé platí na kraji, pokud strana vyhraje s náskokem 9 %, měla by ten nárok mít také. Při vyjednáváních proto budeme o post hejtmana usilovat.

Kdy vyjednávání začne?
V neděli po jednání krajského výboru jsem oslovil představitele ostatních stran. Vyjednávání by měla začít v pondělí. Bude to v pořadí podle dosaženého volebního výsledku.

Takže úplně se všemi?
Nabídneme jednání všem stranám, i když ODS deklarovala, že s námi spolupracovat nebude. Domníváme se, že i s nimi bychom si mohli promluvit alespoň o tom, jak si představují chod zastupitelstva.

Co místa ve výborech a komisích?
Hlavně chceme snížit počet výborů a komisí, podle nás jich je zbytečně mnoho. Budeme navrhovat, aby každá strana měla alespoň jednoho člena v každé komisi a výboru.

A poměrné zastoupení v radě?
ODS to již jasně odmítla. S těmi ostatními se o tom samozřejmě bavit můžeme.

Snížení počtu komisí a výborů znamená i méně peněz politikům. Co další úspory?
Být konkrétní je nyní předčasné. Každopádně bychom chtěli hospodařit mnohem úsporněji.

Co problémy jako vracení evropských dotací ROP i z Krajské zdravotní?
V ROP zvolením kolegy Komínka se již ozdravný proces nastartoval. Chceme, aby zde peníze zůstaly a nemuselo se tolik vracet. Snad ta jednání budou úspěšná.

A Krajská zdravotní?
Do té jsme tolik neviděli, budeme se muset seznámit se situací, která tam panuje. Bude muset dojít k obměně představenstva a dozorčí rady. I zde by měly mít zástupce všechny politické strany.

V minulých letech byl kraj kritizován ze uzavřenost, která může umožňovat korupci. Jak to chcete zlepšit?
Jak zastupitelstvo, tak úřad má své kontrolní mechanizmy, které musí náležitě fungovat. Pak se dá mnoha věcem zabránit.

A otevřít se, vše zveřejňovat?
Já si myslím, že kdo má čisté svědomí, nemůže mít problém s tím, aby se vše zveřejňovalo.

Oldřich BUBENÍČEK (59 let)

Datum a místo narození: 5. ledna 1953 v Ústí nad Orlicí

Vzdělání: gymnázium v Ústí nad Orlicí

Povolání: dělník; novinář a zpravodaj Haló novin; zastupitel Ústeckého kraje (od roku 2004) a předseda výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost; zastupitel města Bílina (od roku 1990)

Členství ve straně: KSČM (od roku 1974); je předsedou ústeckého krajského výboru KSČM

Rodina: ženatý; tři děti

Zájmy: zahrádkaření, cestování, sport

Ostatní: V letech 2000 a 2006 neúspěšně kandidoval na senátora ve volebním obvodu Teplice, pokaždé skončil ve druhém kole.

Komunisté v Ústeckém kraji usilují o zachování jedné plnohodnotné nemocnice v každém okrese. Podporují prolomení limitů těžby hnědého uhlí.