Vystoupí Ondřej Ruml, Jitka Zelenková, Václav Kopta, Jan Šťastný a Ústecký dětský sbor UJEP, jehož sbormistři s nápadem na benefici přišli.

Výtah a stropní kolejnice pomohou

Matyáš je po dětské mozkové obrně nepohyblivý, doma je na vozíku a maminka s ním manipuluje jen s obtížemi.

„Váží už skoro dvacet kilo. Bydlíme ve druhém poschodí starého domu a je pro mě čím dál obtížnější schody s ním překonat," posteskla si maminka Gabriela Rinková.

„Chceme mu pořídit výtah a v bytě stropní systém jakousi kolejnici, na které by byl zavěšen třeba v sedačce nebo v popruzích a mohl by se lépe pohybovat po bytě a také trénovat chůzi. Náklady máme spočítané na zhruba 860 000 korun. Sociálka nám přislíbila více než 650 000 korun, zbytek musíme sehnat. Naše lékařka nám doporučila akci Zpíváme pro tebe, jsme moc rádi, že si nás vybrali," řekl tatínek Martin Kohák.

Syn Matyáš se během jeho slov usmíval, hladil sestřičku Elišku, druhou ruku měl v matčině dlani a vypadal spokojeně.

„Mluví málo, ale co potřebuje, si řekne. Je hodně vnímavý, zajímá ho skoro každý podnět, moc hezky se směje, ale naštvat se taky dovede. Jezdíme s ním cvičit a také do lázní v Klimkovicích," dodala maminka Gabriela.

Ještě není vyprodáno

Organizátoři počítají s tím, že Matyášovi pomohou nejen výtěžkem ze vstupného, ale shánějí také sponzory koncertu.

„Vyprodáno ještě není, k dispozici jsou místa za 300 korun na balkon, jednáme se sponzory. Vystoupení umělců jsou zajištěna, účast na koncertě rádi přijali. Všem, kteří se rozhodnou přispět, děkujeme," uvedl Petr Zeman, který spolu s manželkou Martinou vede Ústecký dětský sbor UJEP.

„To, že jsme se rozhodli zapojit děti ze sboru do této charitativní akce, souvisí nejen s prvkem humanity a podpory, ale je to pro děti příklad, že mohou pomoci potřebným, přestože samy ještě nevydělávají peníze. Silný moment dobrého skutku umocní zážitek všech, diváků i účinkujících," zdůraznila sbormistryně Martina Zemanová.

Nákup vstupenek na koncert lze domluvit na telefonním čísle 606838287.

Sponzoři a další lidé, kteří chtějí Matyášovi pomoci, mohou využít bankovní účet číslo: 43-8451510217/0100. Do textu pro příjemce je třeba uvést: „pro Matyase".