„Prodejna je v současnosti uzavřena z důvodu neplánovaného ukončení spolupráce s dosavadním nájemcem," upřesnila mluvčí univerzity Jana Šiková.

Kam pro cigarety?

„Bývalou prodejnu jsem měla ráda, chodila jsem tam denně hlavně pro snídani a občas i pro nanuky. Nejsem jediná, komu její zrušení vadí," řekla studentka Eva Tomešová.

Nejvíce vrásek na čele ale absence bufetu přidělává hlavně kuřákům bydlících na koleji několik let. Zvyk je železná košile, a po tolika letech si dle svých slov zkrátka nemohou na zrušení kantýny zvyknout.

„Nemám si kam chodit pro pečivo a cigarety. Štve mě, že to koleje ještě nevyřešily, trvá to už příliš dlouho! Nejhorší jsou rána, kdy se člověk musí plahočit do vzdálených obchodů. Večer je zase v okolí všechno zavřené a do Kauflandu se za tmy bojím, je to daleko," říká naštvaná studentka Ellen Fojtíková. S ní souhlasí také její kamarádky Adéla a Nikola.

„Pro jídlo a cigarety chodíme buď k místnímu Vietnamcovi anebo pak do Kauflandu ale ne večer, to máme strach," dodaly.

Z internetových stránek Správy kolejí a menz v Ústí vyplývá, že bufet je součástí běžného vybavení kolejí stejně jako například pračky, počítačová či společenská místnost.

Vedení univerzity záležitost uklidňuje. „Situaci samozřejmě aktivně řešíme a znovuzahájení provozu předpokládáme nejpozději v průběhu měsíce listopadu 2015," doplnila Šiková.

Nový 50bar

Dočasnou náhradou pro klienty kolejí může být tedy alespoň nový bufet pedagogické fakulty (PF), který je od kolejí vzdálen zhruba 5 minut pěšky. Jmenuje se 50bar a nahradil starou prodejnu potravin v přízemí PF u schodiště.

„Jde o prostor nekonečně reprezentativnější než ten předtím. I kultura stravování je na diametrálně odlišné úrovni. Myslím, že jde konečně o důstojný stánek pro odpočinutí a načerpání sil. Budova je navíc ekologicky prospěšná, má zelenou střechu, takže fakulta nepřišla o plochu zeleně. Ta se jen přesunula o tři metry výš," zmínil proděkan pro studium Jiří Škoda.

V 50baru se konají i četné kulturní události. Na konci září zde v souvislosti se zahájením nového školního roku hrála živá kapela, tento týden jeho prostory zase hostily akci Absolventi budoucnosti o kreativních studentech, absolventech a podnikatelích.