Je nejlepší čas na prodej bytu. Shodují se na tom realitní makléři z Ústí nad Labem. Ceny nemovitostí totiž vzrostly v průměru o 20 až 30 procent, podle lokality.

Nejhůře na tom jsou Mojžíř, Předlice, Neštěmice a Krásné Březno. Na pověsti ztrácí část Klíše nebo Střekov. Naopak k nejlepším adresám patří SeverníTerasa a roste potenciál Všebořic.

„V Mojžíři si koupí byt jedině někdo z Prahy, kdo vůbec nic neví a je mu to jedno. Vyhledávaný naopak bývá i Skřivánek nebo stará Klíše. Za poslední rok ceny vyskočily opravdu hodně vysoko, pokud někdo prodej zvažuje, tak nyní je to ideální,“ potvrdila makléřka Šárka Nováková. Podle ní za standardní panelákový byt 3+1 na „Severce“ zájemce zaplatí klidně 1,2 až 1,3 milionu korun.

Závod koloběžkářů v Ústí
Rychlé koloběžky jely v Ústí svou čtyřiadvacítku. Pro Jakuba

Nárůst cen bytů v Ústí potvrdil také makléř Miroslav Štrojsa. „Dle firemních statistik za posledních pět let vzrostla orientačně cena za metr čtvereční z přibližně 12 tisíc na 16 tisíc korun v udržovaných bytech na slušném místě,“ uvedl Štrojsa.

Jak vysvětlil makléř Marek Filipovský, ceny bytů ovlivňuje celá řada faktorů. Například sociální skladba obyvatelstva, dostupnost MHD nebo služeb, stav bytu, patro, ve kterém se nachází, stav domu, dokonce i výhled z oken.

„Z tohoto pohledu mají pro mne velký potenciál Všebořice. Naopak, zhoršuje se pověst Střekova kvůli ubytovnám. Teď by dvě měly ukončit činnost, tak uvidíme, co to s trhem udělá. Klíše už také není, co bývala, opět kvůli sociální skladbě obyvatel,“ řekl Filipovský.

Natáčení hollywoodského štábu v Úštěku.
FOTO: Hollywoodská kráska Scarlett Johansson točila v Ústeckém kraji

Odborník na reality naznačil, že některá místa Severní Terasy mohou mít problematickou pověst ovlivňující jejich cenu kvůli domům provozovaným velkými vlastníky. Opět kvůli sociální skladbě partají. Na druhou stranu si Filipovský všímá toho, že část pražských investorů vnímá Ústí jako výhodnou investici, protože patří mezi univerzitní města. „Jsou to i drobní investoři, kteří kupují malé byty vhodné k pronájmu studentům,“ řekl.

Ne každý však vytrvá. „Někdy investoři zjistí, že je s tím spousta starostí, že jim to nejde, jak si to představovali a podobně. Velká část zase vrhne byty zpět na trh, což opět bude mít nějaké dozvuky,“ popsal Filipovský.

Mezi faktory ovlivňující ceny bytů patří například dostupnost hypoték či úrokové sazby. „Zarážející pro mne byla cena 1,75 milionu korun za 80 metrů velký byt v průměrné lokalitě jako Dobětice, případně 2 miliony korun za 110metrový spojený byt na Klíši,“ podotkl makléř.

Pivovarské slavnosti v ústeckém letním kině
FOTO, VIDEO: Klus, Nagy, Arakain. Letní kino pohltily Pivovarské slavnosti

Ústecká primátorka Věra Nechybová (UFO) to vidí jako logickou reakci na situaci. „Kde problémy s nepřizpůsobivými nejsou, tam bude dobrá adresa, zajímavá pro budoucí nájemníky a investory. Kde problémy mají, přesně naopak,“ poukázala.

Z velké části může příliv chudých a nepřizpůsobivých lidí pomoct opatření, kterým město omezilo vyplácení doplatku na bydlení na celém území města.

Naproti tomu zastupitel Martin Hausenblas (PRO! Ústí) bude raději, když ceny za bydlení budou vysoké.

„Mám spíš zájem na tom, aby lidé měli dobře placenou práci, protože pak zbohatnou. Chci, aby město mělo vlastní bytový fond pro sociálně slabé nebo pro vysokoškoláky, kteří tu budou pracovat. Nakonec kvalita veřejného prostoru, jeho vzhled. To vše Ústí zatraktivní,“ dodal Hausenblas.

Pes v autě, ilustrační foto.
Pes v autě? Na slunci je z auta pec