V nevyužívané koleji K5 na Klíši se v budoucnu opět začne bydlet. Správní rada ústecké univerzity doporučila budovu prodat pražské realitní společnosti RSH, která za bývalé studentské ubytování nabídla více než 12 milionů korun. Vyplývá to ze zápisu správní rady.

Zájemců o objekt K5 nedaleko pivnice Hnáty bylo několik. Všichni vyloučili, že by o koupi usilovali ze spekulativních důvodů. „Na správní radě jsme za poslední dva tři roky jednali o prodeji K5 mnohokrát. Mám k univerzitě blízký vztah a bydlím na Klíši, takže jsem spolu s ostatními členy, kteří jsou z Ústí, vždy upozorňoval, že jde o lokalitu, která je citlivá na případné výkyvy v otázce obsazení zmíněné budovy," říká člen správní rady UJEP Radek Vonka, a naráží tak na dlouhodobé obavy místních obyvatel, aby se z koleje K5 nestala ubytovna pro nepřizpůsobivé obyvatele.

„Samozřejmě jsme si zjišťovali reference a ptali jsme se na podnikatelské záměry všech zájemců. Bylo nám přislíbeno, že budova nebude sloužit jako ubytovna pro nepřizpůsobivé, ani pro sociálně slabé obyvatele. Myslím, že i vzhledem k investicím, které bude nutné do tohoto objektu vložit, samotné bydlení nebude z nejlevnějších," podotkl Vonka. Podle jeho slov byla pro správní radu důležitá nejen cena, ale právě využití.

Spekulace o ubytovně vyvrátil i jednatel vítězné společnosti RSH Roman Weiser. „Nic takového nehrozí, dům chceme rozdělit na bytové jednotky a rozprodat," sdělil Weiser.

Dokonce i v samotné kupní smlouvě je uvedené, že nemovitost K5 nesmí sloužit pro sociální bydlení. V případě porušení hrozí společnosti pokuta až 5 milionů korun.

„UJEP již několikrát veřejně deklarovala, že učiní veškeré možné kroky, aby se objekt bývalé koleje K5 po svém prodeji nestal závadovou lokalitou. V tomto smyslu probíhala tké veškerá jednání se zájemci 
o koupi objektu, kterým byl předán návrh kupní smlouvy. Ta ještě nebyla podepsána," sdělila mluvčí univerzity Jana Šiková.

Další jednání ohledně kupní smlouvy proběhnou podle slov jednatele RSH Romana Weisera v pondělí.

Rekonstrukce bývalé koleje si podle něj vyžádá nemalé finanční náklady. „Přestože to ale na první pohled vypadá, že je objekt ve špatném stavu, naopak je velmi dobře udržovaný. Fungují výtahy, světla, střecha je také v pořádku," doplnil Weiser.

„Osobně kvituji, že se po tolika letech dohadů podařilo najít vhodného zájemce a věřím v to, že půjde o slušného majitele, který lokalitu pozdvihne," dodal Radek Vonka, který v minulosti působil jako starosta centrálního obvodu.