„Některé části města vypadají, jako by právě skončila druhá světová válka," prohlásil prezident na tiskové konferenci v Kadani, kterou zakončil třídenní návštěvu Ústeckého kraje. Primátorka Věra Nechybová (nez.) s kritikou nesouhlasí. Podle ní jsou v katastrofálním stavu čtvrti, kde vlastní nemovitosti soukromí majitelé.

„Ústecký kraj má mnoho krásných měst nejenom Kadaň, ale vzpomeňme na Louny a další historická města. Musím s lítostí konstatovat, že jediné město, které ani při sebevětší zdvořilosti nemohu označit za krásné, a tím se Ústí k mé lítosti liší od jiných krajských měst, je Ústí nad Labem, jehož některé části vypadají, jako kdyby tam právě skončila druhá světová válka," řekl Zeman.

Ústecká primátorka s kritikou nesouhlasí

Ústecké primátorce i dalším pracovníkům magistrátu prezident popřál, aby tento stav změnili. Nechybová s ostrou kritikou prezidenta nesouhlasí.

„Ústí nad Labem bylo z velké části poničené bombardováním na konci druhé světové války. V minulém režimu demolice pokračovaly a byly často naprosto nekoncepčně stavěny bloky, které do centra města architektonicky nezapadaly. I přesto má Ústí nad Labem řadu krásných míst," řekla.

Částečně chápe kritiku okrajových čtvrtí, kde jsou i desítky „vybydlených" domů, což jsou například Předlice. Ty bývají často označovány za sociálně vyloučenou lokalitu. Zdejší domy byly privatizovány a majitelé se o ně nestarali. Další byly terčem úvěrových podvodů.

„Domy jsou v soukromých rukách a město nemá téměř žádnou možnost, jak situaci zlepšit. Už opakovaně jsme domy, na které byl vydán demoliční výměr, bourali sami a peníze od majitelů složitě vymáháme," doplnila Nechybová. Zároveň ale připomněla, že několik domů v posledních dvou letech změnilo majitele a ti je rekonstruují.