Na plastice umístěné na bloku domů, kterou mají za zády zhruba ve výši očí, je velké množství holubího trusu. Někde až ve vrstvě několika centimetrů.

Ústečané podobné znečištění považují za velmi nechutné. „Jen si to pořádně vyfoťte. Nechápu, jak někdo může něco takového v centru města nechat," řekla redaktorovi Deníku starší žena, když pořizoval detaily znečistění.

Kritizuje to i Zdeněk Plachý. „Takovou vrstvu ho… jsem již dlouho neviděl. V centru města, a kolem chodí tisíce lidí. Je to hrozná ostuda," prohlásil.

Špinavé místo budí vášnivé debaty i na internetu. Fotografie se objevila například na stránce I love Ústí. Diskutér Jan Kebza jej označil za humus. „Černý výlep, počmárané zdi! Co na to městský kamerový systém?" ptá se další z Ústečanů.

Na plastice umístěné na bloku domů, kterou mají za zády zhruba ve výši očí, je velké množství holubího trusu. Někde až ve vrstvě několika centimetrů. Blok domů patří společnosti CPI Byty. Ta pod střechu, která je několik metrů nad plastikou, umístila zábrany, které mají ptákům zabraňovat v tom, aby zde usedali a mohli dům znečišťovat. Zábrany jsou ale mírně posunuté, a holubi sem tak létat bez problému mohou.

Mluvčí společnosti CPI Michaela Winklerová Deníku řekla, že se po upozornění budou znečištěným místem zabývat. „Musíme zjistit, zda můžeme na toto dílo sahat. Pokud ano, a je to na nás, tak vše dáme do pořádku," slíbila Winklerová.

Problémy s holuby má řada měst. Jejich trus je nebezpečný pro městské památky, spolu s kyselými dešti a znečištěním je totiž velmi poškozuje. Některá města proti přemnoženým holubům bojují tím, že je chytají a nechají utratit. V Ústí nad Labem radnice v minulosti vysadila například dravce rarohy.