Krajský radní pro dopravu Jaroslav Komínek (KSČM) informoval, že do systému by se měly zapojit i České dráhy. „Ještě to není zcela hotové, ale věřím, že to dobře dopadne," uvedl Komínek.

Dotahují podrobnosti

„Jednání stále probíhají, dotahujeme podrobnosti," dodal Vladimír Štochl, ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah.

Integrace bude jen částečná. Cestující budou moci zatím používat jen papírové jízdní doklady. V Ústí nad Labem dosud dopravní podnik nemá elektronický odbavovací systém, který by umožňoval například využití čipových karet.

„Nejdál v integraci pokročili v Teplicích, kde si cestující, který pojede do ústecké Masarykovy nemocnice, v trolejbuse koupí jízdenku, se kterou dojede na nádraží, vlakem se sveze do Ústí, přestoupí na trolejbus a vystoupí u nemocnice. Zpátky si ale u řidiče ústeckého trolejbusu takovou jízdenku nekoupí a zatím to není možné ani v jízdenkových automatech. Musí na nádraží a jízdenku Českých drah bude moci použít i v teplické MHD," vysvětlil Jakub Jeřábek, vedoucí oddělení dopravní obslužnosti kraje.

Chybí označovače

„Výhodu budou mít ti cestující, kteří mají například týdenní nebo měsíční jízdenky, ti budou moci používat jednotlivé druhy dopravy bez problémů," doplnil radní Komínek.

S papírovou jízdenkou na jednu jízdu to budou mít cestující trochu složitější. Z linky dopravního podniku s ní přestoupí do zeleného autobusu BusLine. Ale nemohou tam s ní cestu zahájit, protože v krajských autobusech nejsou označovače.

Milan Šleitr, náměstek ředitele dopravního podniku věří, že postupně bude systém zdokonalen.

„Lidé budou moci cestovat po městě v rámci zóny 101 našimi linkami a také zelenými krajskými autobusy s použitím našich i krajských jízdenek. Jestli se zapojí i České dráhy, získají cestující i další výhody. S naší jízdenkou se svezou například z hlavního nádraží do Mojžíře nebo na jinou stanici ve městě. Platit to bude i obráceně," uvedl Milan Šleitr.

Změny v dopravěIntegrovaný dopravní systém začne na Ústecku platit od 1. ledna 2016. Cestujícím umožní využít v zóně 101 trolejbusy a autobusy DPMÚL a zelené autobusy Dopravy Ústeckého kraje. Použít přitom mohou jízdenky obou dopravců. Jednodušší bude cestování s časovými jízdenkami (týdenky, měsíční, čtvrtletní a další kupony). Jízdenku DPMUL pro jednotlivou jízdu nebude možné v zeleném autobuse označit.