„Propečenost je velmi důležitá, protože pak vydrží delší dobu,“ říká výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal. Zákazníci si ovšem nyní budou muset připlatit. Mlynáři vzhledem k horší úrodě zvýšili o pětinu cenu mouky.
Rostou i ceny surovin a energií. „Pekaři potřebují také přidat zaměstnancům, aby si udrželi ty kvalifikované,“ konstatoval Dřízal. Podle statistiků stál v srpnu kilogram konzumního kmínového chleba 24,01 koruny. Malé pekárny, které samy prodávají své zboží, už ceny zvýšily o desetinu až pětinu.
Zvýšení cen u velkých pekáren pocítí zákazníci se zpožděním. Nyní totiž vyjednávají s řetězci, které jejich výrobky prodávají, o obchodních podmínkách na příští rok.
Podle odhadu statistiků bude letošní úroda obilovin včetně kukuřice o 15,2 procenta nižší než průměr za posledních pět let.
„Z pekárenských výrobků lze vyšší cenový nárůst čekat u pečiva s vyšším obsahem mouky, jako je chleba a běžné pečivo, než u pečiva sladkého,“ konstatoval hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Ke zdražení přispěje i slabá úroda máku, jehož se oproti loňsku sklidilo téměř o třetinu méně.
Pátý nejlevnější v unii
Podle Eurostatu je v České republice pátý nejlevnější chléb v Evropské unii. Průměrný Čech utratí ročně za chleba asi tisícovku. Zatímco před druhou světovou válkou Češi spotřebovali ročně 80 kilogramů na hlavu, nyní je to jen polovina. Důvodem je široká nabídka jiných výrobků, jako jsou těstoviny či cereálie, i dalšího pečiva.
Mění se i životní styl. Lidé jsou zvyklí místo chleba jíst třeba hamburgery v podnicích rychlého občerstvení nebo bagety u benzínových pump.