Návštěvníci muzea ho teď uvidí na obraze. Jak bitva mohla vypadat, se dozví při její rekonstrukci v Chlumci.

Přesné místo bitvy neznají

Chlumec, kde žije zhruba 5 tisíc obyvatel, se v historii stal významným bitevním polem hned třikrát. Nejstarší událost je z 18. února 1126, kdy se český kníže Soběslav I. postavil německému králi Lotharovi III.

"Nevíme přesně, kde se bitva odehrála, ale v Chlumci se sešla zemská hotovost. Když zvědové přinesli zprávu, že Lotharovo vojsko vyrazilo na cestu, Soběslav nečekal a vyšel mu v ústrety," řekl historik, ředitel ústeckého muzea a chlumecký rodák Václav Houfek.

Kronikáři popisují průběh bitvy, která pro Lothara skončila porážkou, i její následky. Soběslav se poté stal Lotharovým spojencem a pomohl mu dosáhnout císařské koruny.

"Bitvu však proslavil hlavně mytický moment. Kronikáři mluví o tom, že Češi byli v menšině, v momentě, kdy viděli mohutná vojska, se jim zjevil jezdec na bílém koni a svým kopím určil směr útoku. Po jeho boku letěla orlice, což je heraldický symbol Přemyslovců, a svým skřekem dala pokyn k boji," uvedl Houfek.

Patron města

Pro Ústí je bitva důležitá tím, že městu dala patrona. "Přímé památky na událost v Ústí ani nikde jinde nejsou. Soběslav nechal na paměť bitvy na nedaleké hoře Říp opravit a rozšířit rotundu. V Ústí byla kašna se svatým Václavem, z níž zbyla jen hlava. Ta je od 90. let minulého století před vstupem do kanceláře primátora," zmínil Houfek.

Ústečané mohou nyní výjimečně vidět svého patrona na obraze, který vystavuje muzeum jako exponát měsíce. "Je to jeden z nejstarších obrazů, které k historii Ústí máme," řekl ředitel.
Muzeum na sobotu 13. února, kdy začínají v krajském městě jarní prázdniny, připravilo program s ukázkami středověkých řemesel, šermířské zbroje a přednášky k bitvě.

60 bojovníků

V Chlumci se v sobotu 20. února uskuteční rekonstrukce události, které se zúčastní 60 bojovníků.

"Převedou, jak mohla bitva, která významně zasáhla do dějin českých zemí a střední Evropy, vypadat," dodal Houfek. "Pochod z náměstí na bojiště je naplánován na 15:30, chybět nebude ohnivá show," sdělil starosta Roman Zettlitzer.

Nedokáže prý ale odhadnout, nakolik jsou občané hrdi na své bydliště, kde byla v roce 1813 poražena napoleonská vojska a poblíž kterého se v roce 1426 uskutečnila husitská bitva na Běhání.