Vyplývá to ze statistik krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem. Stále proto platí zákaz návštěv v nemocnicích.

Celková nemocnost vzrostla během minulého týdne u chřipkových onemocnění o 308 nemocných na sto tisíc obyvatel.

U případů nachlazení toto číslo činí dokonce 1929 nemocných. „Lidé by se neměli příliš přetěžovat. Důležitý je dostatečný přísun vitamínů a minerálů, nejlépe v čerstvém ovoci, zelenině či bylinných čajích. Nejlepší ochranou ale zůstává včasné očkování,“ doporučila krajská ředitelka hygieniků Lenka Šimůnková.

Jak vysvětlil epidemiolog Josef Trmal, v době před kulminací epidemie očkování ztrácí smysl. Protilátky se v lidském těle vytvoří až po dvou týdnech od vakcinace. Profitovat z vakcíny v současné době tedy budou hlavně ti, kteří zašli na očkování před zimní sezonou.

Ilustrační foto.
Na výměnu starých kotlů za moderní zbývají miliony korun

Opomenout by ho prý neměli hlavně kardiaci, diabetici, lidé s chorobami plic, s nádorovým onemocněním a další. „Bližší pohled na úmrtí při chřipce z jiných krajů nám ukazuje, že to byli lidé, kteří se léčili pro závažná onemocnění. Hlavně pro ně by byl profit z očkování ohromný,“ podotkl epidemiolog Trmal.

Doporučil především čtyřsložkovou vakcínu. „Zdá se, že převažuje typ B jamagata. Vakcína sice nemusí stoprocentně ochránit, ale určitě průběh nemoci přinejmenším hodně zmírní,“ upozornil Trmal.

Nejvyšší nemocnost v přepočtu na sto tisíc obyvatel hlásí z litoměřického okresu, a to jak v případě nachlazení, tak chřipek. Naopak nejnižší co do chřipek v Děčíně a nachlazení v Ústí.

Ilustrační foto.
Letošní leden byl v České republice čtvrtý nejteplejší od roku 1961

O epidemii lékaři obvykle hovoří od hranice 1600 onemocnění přepočtených na sto tisíc obyvatel. V minulosti platil limit dvoutisícový, byl však snížen, jelikož nemalý počet marodů k lékaři nechodí a raději se kurýruje podomácku během dovolené, anebo se prostě snaží onemocnění přecházet.

Chřipková epidemieNachlazení: Ústecký kraj 1 929 nemocných v přepočtu na 100 tisíc obyvatel (11 % vzestup)
Chomutov 2 186; Litoměřice 2 476; Louny 2 168; Teplice 2 189; Ústí 1 028
Chřipka a chřipce podobné:
Ústecký kraj 308 nemocných na 100 tisíc obyvatel (80 % vzestup). Děčín 60, Chomutov 452, Litoměřice 604, Louny 207 (pokles kvůli prázdninám), Most 284, Teplice 454, Ústí 81.
Zdroj: KHS Ústí nad Labem