„Rozhodně to doporučuji. Zatím není žádná chřipková vlna na obzoru, očkování proběhne bez komplikací. Vakcína je moderní, z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že se velmi dobře snáší. Neměl jsem po aplikaci žádné problémy," uvedl krajský šéf hygieniků Josef Trmal.

NEPODCENIT RIZIKO

Riziko nelze podle něj podceňovat.

„Očkovat by se měli nechat starší lidé, chronicky nemocní lidé trpící častou bronchitidou, nemocemi srdce a dalšími potížemi. Očkování je důležité i pro všechny, kteří se často setkávají s větším počtem lidí, a myslet by něj měli i ti, kteří mají doma někoho vážně nemocného, aby ho neohrozili infekcí," zdůraznil Josef Trmal. 

Zanedbání může mít vážné následky, včetně komplikovaných zánětů plic. "Podle dlouhodobých zkušeností se potvrzuje, že se očkování opravdu projevuje v nižším počtu nemocných, onemocnění s komplikacemi a také úmrtí v souvislosti s chřipkou," dodal Trmal.

PRAKTICI UŽ OČKUJÍ

Většina ordinací praktických lékařů se už do očkování zapojila.

„U všech našich praktických lékařů a v Centru pracovnělékařských služeb je možno si dohodnout očkování proti chřipce. EUC Klinika Ústí nad Labem nakoupila dostatek vakcín proti chřipce," informoval Jiří Madar, ředitel polikliniky.

Jak dodal, obecně mají nárok na bezplatné očkování proti chřipce především pacienti léčeben dlouhodobě nemocných a klienti domovů pro seniory či fyzické osoby pracující na pracovištích s vyšším rizikem výskytu chřipky.

Vakcína je hrazena z veřejného zdravotního pojištění pacientům starším 65 let a dalším, pacient hradí pouze případný doplatek.

INJEKCE ZA DVĚ STOVKY

„V EUC Klinice Ústí nad Labem je cena jedné očkovací dávky včetně aplikace 200 korun, pro pacienty starší 65 let je očkování zcela zdarma," uvedl Jiří Madar.

Poliklinika již upozornila formou SMS již 2 400 svých pacientů na možnost očkování a informovala je o dalším postupu. Mohou se telefonicky objednat u praktického lékaře.

Lidé se o očkování zajímají.

„Počet klientů, kteří se nechají očkovat, rok od roku roste. Chodí každý den. Je pravda, že se nyní většinou nechávají očkovat starší lidé, ale občas přijde i někdo mladší. U nás je to jednoduché, pro vakcínu nemusí pacient do lékárny, máme je v ordinaci, naočkujeme ho téměř okamžitě," sdělil praktický lékař Miloš Vodička z ordinace Naše ambulance v OC Forum.