„Pořízení elektromobilu E-REV nepřesáhne cenu 800 tisíc korun a jednorázová dotace činí 220 tisíc korun," uvedla mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová.

JEDNA VLAŠTOVKA JARO NEDĚLÁ

Podle jejích slov by právě pořízením elektromobilu bylo Ústí rádo příkladem pro ostatní. „A to nejen veřejnosti, ale i podnikatelům, město tak tím chce částečně přispět ke snížení negativních vlivů dopravy na zdraví obyvatel a životní prostředí," uvedla Macová. Novým elektromobilem budou jezdit úředníci odboru životního prostředí.

Záměr města kladně hodnotí zastupitel a majitel elektromobilu Tesla Martin Hausenblas. Ten je spoluvlastníkem ústecké firmy Adler, která se na ochranu životního prostředí a alternativní zdroje energie zaměřuje.

„Jistě je to vlaštovka. V majetku měst však jsou desítky automobilů. Jelikož se většinou pohybují po městě, není žádný důvod část vozového parku nepřevést na elektromobily. Řekněme 40 až 50 %," sdělil Hausenblas. Vozový park magistrátu v současnosti čítá 26 vozidel.

LITOMĚŘICE JSOU MNOHEM DÁL

„Teprve když budou vidět polepená městská elektroauta na každém rohu, bude možné brát slova o příkladnosti města vážně. V Adleru budeme letos kupovat další čtyři elektromobily. Nabíječka je již před firmou instalovaná rok. Město by také mělo vybudovat nabíjecí infrastrukturu. Náklady na nabíjecí stanice nejsou vysoké, jde cirka o 150 tisíc korun u jednoho stojanu pro dvě nabíjecí místa. Doporučuji instalovat stojany v každé čtvrti a postupně s počtem elektromobilů síť zahušťovat," doplnil Hausenblas.

Slova o tom, že Ústí chce jít příkladem ostatním, ale neodpovídají realitě. Třeba v Litoměřicích už 10 elektromobilů a 4 hybridní auta využívají. Město je pořídilo na leasing.

Dva elektromobily využívají také zaměstnanci na Krajském úřadě Ústeckého kraje. „Máme je zapůjčené od společnosti ČEZ," podotkla mluvčí úřadu Lucie Dosedělová s tím, že v budově není přímo dobíjecí stanice, ale redukce, přes kterou se oba elektromobily dobíjejí. „Pro kratší vzdálenosti je využití elektromobilů ideální variantou," zmínila Dosedělová. O koupi dalších vozů kraj neuvažuje.

„Dva stávající jsou zatím dostačující," řekla.