Podle sportovců z oddílu Spolchemie Ústí nad Labem za vše může špatná hloubka nového bazénu v opravené plavecké hale na Klíši. Je totiž moc mělký.

Chyba v projektu

„V pravidlech je psáno, že hloubka musí být minimálně 1,8 metru. To zde však není. Oficiální zápasy se tak na Klíši hrát nemohou," sdělil předseda ústeckého oddílu Jaroslav Mendl. Vana se vyráběla na zakázku a v zahraničí. Její případná výměna je tak velice nepravděpodobná.

„Jde o chybu v projektu, u jehož vypracování jsme my jako vedení nebyli. Co vím, tak původně měl být bazén šikmý celý. Právě až na základě připomínek plavců a pólistů došlo ke změně vany. Podle mě šlo také o jednu z podmínek EU při čerpání dotace, protože bazén má být z 80 procent využíván pro veřejnost. Všechno se doplňovalo a dodělávalo za běhu," podotkl náměstek Jiří Madar.

„Chyba se zřejmě stala i v komunikaci při zohledňování požadavků od sportovců," připustil náměstek Pavel Dufek.

Exnáměstek Martin Hausenblas říká, že tehdejší vedení města mělo na kompletní realizaci rekonstrukce méně než rok.

Zatím jen trénují

„Akce už byla v takovém zpoždění, že změna projektu by nebyla s ohledem na čas dokončení možná. V případě pozdního dokončení by totiž došlo k finančnímu postihu města v rozsahu desítek až stovek miliónů korun," uvedl Hausenblas.

Zástupci vodního póla se s neblahou situací nechtějí smířit. „Budeme ještě jednat s městem a se svazem, snad se najde nějaké řešení situace," doufá Mendl s tím, že pólisté zatím budou chodit do bazénu jen trénovat.

Oddíl Spolchemie Ústí byl na přelomu tisíciletí doslova továrnou na extraligové tituly. Deset v řadě jich vybojoval v letech 1993 – 2002, jedenáctý přidal v roce 2004. Během úspěšné éry si pólisté několikrát zahráli i v prestižním PMEZ a do své sbírky přidali i tři extraligové bronzy.

Ústečtí hráči tvořili i základ reprezentace, se kterou vybojovali historickou účast na ME skupiny B.