Co bude s Činoherním studiem, které založil ústecký magistrát po zániku Činoherního divadla, zůstává ve hvězdách. Ústí totiž doposud nesehnalo nikoho na post uměleckého šéfa a ani nemá konkrétní plány, co bude dělat dál. Původní soubor mezitím začal přestavovat bývalé kino Hraničář, aby získal novou domovskou scénu.

Neměl vzdělání

Co se uměleckého šéfa týká, ten měl podle původních podmínek nastoupit od 1. července a začít budovat nový soubor. Do výběrového řízení se přihlásil pouze jeden uchazeč, Jiří Šerý, na Ústecku známý pod přezdívkou Blackfoot a svou spoluprací se skupinou Vyžvejklá bambule.

„Neměl však vysokoškolské vzdělání a praxi v oboru. Proto musel být z výběrového řízení vyřazen a výběrovou komisi jsme tedy nesvolali," uvedla ředitelka městského Činoherního studia Jana Müllerová.

Co bude dál s Činoherním studiem?
Město Ústí nad Labem zatím nenašlo žádného uměleckého šéfa pro svou příspěvkovou organizaci Činoherní studio.

Ústečtí radní prozatím nemají žádné konkrétní plány, to se týká i budovy na Střekově. Pouze slibují, že bude dál fungovat jako divadlo.

Osmimilionový příspěvek, odhlasovaný zastupiteli, zůstane Činohernímu studiu, i když má jen jednoho zaměstnance, tedy ředitelku.

Mimo to Šerý městu nenabídl ani dlouhodobou koncepci. Ústí ji požadovalo na čtyři roky, on ji však předložil jen na rok.

Nic konkrétního

Ústečtí radní podle mluvčí magistrátu Romany Macové vzali závěry výběrového řízení na vědomí a teď řeší, jak budou postupovat dál. „Vedení města se intenzivně věnuje zajištění kvalitní činohry v Ústí nad Labem v sezoně 2014 až 2015 a dalšímu využití budovy ve Varšavské ulici pro divadelní účely," sdělila Macová bez dalšího upřesnění.

Radní Miroslav Král, který má na starosti kulturu, zároveň slíbil, že budova na Střekově bude i nadále fungovat jako divadlo.

„Jak budeme postupovat dál, to prozatím zvažujeme. Snad se někdo rozumný najde a divadlo nezůstane prázdné, to by byla škoda. Na podzim se to snad už oživí," řekl Král.

Založení nové příspěvkové organizace schválili letos začátkem března ústečtí zastupitelé. Zároveň jí na letošní rok dali osm milionů korun.

„Tyto peníze samozřejmě v Činoherním studiu zůstanou," pokračoval Král s tím, že zatím ani on nic bližšího nedokáže říci.

K čemu komise?

Stejně tak zůstává otázkou, kdo by ve výběrové komisi usedl. Castingová agentura Cine-Jessy, kterou Ústí pověřilo jejím sestavením z odborníků „na divadlo", stále odmítá sdělit jakákoli jména.

„Na co by se scházela výběrová komise, když nemá nikoho, koho by mohla hodnotit? Ten jediný zájemce neměl ani vzdělání a ani zkušenosti, tak k čemu komise," reagovala na dotazy Deníku šéfka castingové agentury Jessica Horváthová.

Původní soubor ústeckého Činoherního studia založil po neshodách s městem spolek Činoherák Ústí a pokračuje v tradici zaniklého divadla. Zatím odehrál první premiéru. V repertoáru má ale i několik představení, jež hrál coby Činoherní divadlo. Hostuje i v pražském divadle Komedie, kde zahraje Utrpení mladého Werthera, či Život je čudo.

Národ pro Ústí

Podobně například i Národní divadlo umožnilo na své piazzetě týden podpory spolku, nazvaný Národ pro Ústí. Pražany tak čekají kromě divadla a performancí například i koncerty. Účelem je pomoci mu sehnat peníze do začátku. Souběžně pokračuje i sbírka Národ Sobě II.

Cílem sbírky je získat 3 až 3,5 milionu korun. Už během podzimu by totiž spolek chtěl otevřít novou domovskou scénu v bývalém kině Hraničář v Masarykově ulici v centru Ústí. Peníze mají zaplatit stavební úpravy, podmiňující změnu užívání budovy z kina na divadlo. „Podařilo se nám sehnat už dva miliony korun. Stavební plány na úpravy Hraničáře už jsme odevzdali, práce začnou každým dnem," dodal Filip Nuckolls, umělecký šéf souboru.