Podle policistů se na lepší bilanci podepsala koronavirová situace. „Do jisté míry také změna legislativy, protože došlo ke změně hranice výše škody u některých trestných činů na 10 tisíc korun,“ konstatovala krajská mluvčí policie Jana Slámová.

Drobné krádeže se některým pachatelům loni šeredně vymstily. Třeba Tomášovi T. za ukradené cigarety v hodnotě tisíc korun hrozilo až osm let za mřížemi. Nakonec mu teplický soud loni vyměřil 5,5 roku vězení. Pro místního zlodějíčka šlo o mnohem vyšší trest, než je za podobné delikty běžné. Kradl totiž v nouzovém stavu, kdy jsou policejní zákony přísnější.

Podobně na tom byl 26letý Karel V. ze Zabrušan, který chtěl krást v rodinném domě. Rozbil kvůli tomu luxferové okno v hodnotě 300 korun. Od soudu odešel s trestem dva roky vězení. Protože ale šlo o jeho první takový čin, dal mu soud dva roky zkušební dobu pro nápravu. „Udělal to poprvé. Přiznal se k tomu, navíc v domě nic neukradl. Podmínku přijal,“ okomentoval soudce Miroslav Čapek, proč se rozhodl pro podmíněný trest.

Bývalá kaplanka věznice ve Všehrdech Monika Černá
Kaplanka: Vězni se kvůli covidu báli o blízké, o návštěvy přes plexisklo nestáli

Období nouzového stavu se v loňském roce kladně podepsalo především na pouličních krádežích. V ulicích se pohybovalo méně seniorů, kteří jsou nejčastějším cílem zlodějů. Třeba na Lounsku se loni ve srovnání s rokem 2019 stalo o polovinu méně loupeží.

Příznivého výsledku loni dosáhla oblast vloupání. Zde došlo k poklesu kriminality ve všech okresech. „Zřejmě se projevilo, že lidé byli více doma. Ať už ze zdravotních důvodů, nebo na home office,“ analyzovala lepší čísla oproti 2019 v počtech vloupání do bytů Jana Slámová.

Ve chvíli, kdy během nouzového stavu nefungovaly restaurace, zavřená byla kina a divadla, lidé nemohli do saun, fitness center a podobně, tak ve velkém vyrazili na kola. Projížďky na kolech se staly populární i po částečném rozvolnění opatření. Tím ale také po bicyklech raketově vzrostla poptávka, čehož zloději využili. „V případě krádeží kol jsme v loňském roce zaznamenali statisticky výraznější nárůst oproti předchozímu roku. A to o 23,5 %,“ konstatovala mluvčí policie.

Očkování proti koronaviru, příprava vakcíny. Ilustrační foto.
Nechceme. Část pečovatelů v domovech v Ústeckém kraji odmítá očkování

Co se týče dalších ukazatelů v policejních statistikách, došlo u téměř všech k poklesu. Platí to například o kapesních krádežích, násilné kriminalitě a dokonce i v oblasti drogové scény.

Vloni se v Ústeckém kraji stalo 14 vražd, kriminalisté všechny objasnili. Včetně té z 11. října v Teplicích. Malou holčičku tam měl brutálně zmlátit přítel matky, který byl v tu dobu opilý. Dítě mělo mít kromě poranění hlavy i zlomeniny a podlitiny po celém těle. Lékařům se už nepodařilo holčičku zachránit. Policie podezřelého muže zadržela na místě. Než skončil za mřížemi, musel absolvovat detoxikaci ve zdravotnickém zařízení. Teď čeká ve vazební věznici na soud.

Celkový počet trestných činů v letech 2019 a 2020

Okres 2019 / 2020
Děčín 2719 / 2665
Chomutov 2960 / 2647
Litoměřice 1754 / 1461
Louny 1314 / 1159
Most 2994 / 2460
Teplice 2557 / 2280
Ústí nad Labem 2801 / 2300
Ústecký kraj 17099 / 14872
Zdroj: Policie ČR