Sociální demokraté v Ústeckém kraji čelí podezření, že k předvolební propagaci zneužívají krajské noviny. Ty jsou hrazené z veřejného rozpočtu kraje. V posledním čísle se na straně 4 objevila přes téměř třetinu strany rubrika s bývalým krajským policejním ředitelem Jiřím Vorálkem. Ten ale za sociální demokracii kandiduje v senátních volbách.

Takové využívání krajských novin se vůbec nelíbí politickým stranám, které do nich přístup nemají. „Vůbec mě nepřekvapuje, že lidé z vedení kraje za ČSSD opět zneužívají prostor z veřejných peněz ke skryté propagaci svých kandidátů. O tom si ale občané udělají úsudek sami," uvedl například předseda NS-Lev21 Jiří Paroubek. Upozornil i na billboardy propagující cestovní ruch, na kterých jsou lidé za ČSSD.

Podle mluvčí Ústeckého kraje Magdaleny Hanáčkové vedení kraje rozhodlo o zařazení článku v návaznosti na výstupy z bezpečnostní analýzy Ústeckého kraje. „Brigádní generál Jiří Vorálek je nejen krajsky, ale i republikově uznávaným odborníkem na bezpečnost, který má v této oblasti dlouhodobé zkušenosti," uvedla. K billboardům již před nedávnem uvedla, že si je ČSSD platí sama a kraj s nimi nemá nic společného.

„Jsou to jen směšné tanečky kolem toho, co je všem jasné. Je škoda, že daňoví poplatníci musí platit propagaci někoho, koho by třeba ani nikdy nevolili," tvrdí ale Karola Haasová z TOP 09.

Zneužívání tiskovin samospráv k propagaci politiků je v Česku dlouhodobý problém. Vláda proto na jaře připravila zákon, který tomu má zabraňovat. Podle průzkumu občanského sdružení Oživení z roku 2007 se v 72 procentech radničních listů objevovaly články místních politiků, které byly v souladu s postoji radnice.

V redakční radě krajských novin sedí hejtmanka Jana Vaňhová (ČSSD), ředitel úřadu Milan Zemaník a několik úředníků. Mezi nimi i vedoucí kanceláře hejtmanky Aleš Konopásek, který v minulosti pracoval s Stb.