Červený kohout tu totiž řádí docela často a všechny případy jsou si podobné jako vejce vejci. Tak podobné, že místní říkají: Řádí tu žhář!

Zatím hořela jen sláma a seno, ale pokud je někdo podpálil úmyslně, kde je psáno, že to tak zůstane? Toho se místní bojí nejvíce.

„Myslíme si, že to někdo dělá úmyslně. Co když mu jednou přeskočí úplně a někomu zapálí stodolu, nebo rovnou střechu nad hlavou," popsala atmosféru na Chvojensku zdejší obyvatelka Jiřina Bischofiová.

„Samozřejmě, že se bojíme, protože nevíme, jak se proti tomu bránit. Nikdy jsme se s tím nesetkali. Je to hrozné," povzdechla si.

Příčina stejná

Naposledy vzplanul stoh 8. února tohoto roku. Shořelo devět balíků sena ve vesnici Arnultovice. Hasit sem přijeli profesionální hasiči z Ústí nad Labem a ti dobrovolní z Velkého Chvojna a Telnice. Příčina požáru?

Podle Lukáše Marvana, mluvčího hasičského záchranného sboru v Ústí nad Labem, stejná. „Neopatrná manipulace s otevřeným ohněm neznámou osobou," sdělil mluvčí Marvan. „Hořící balíky jsme rozhrnuli nakladačem a ponechali je kontrolovaně dohořet pod dozorem hasičské jednotky."

Taková podobnost všech požárů ovšem nemohla ujít pozornosti policistů. Příliš sdílní ale nejsou, informace drží pod pokličkou.

„Vše prošetřujeme. Více informací nemohu sdělit," uvedla ústecká policejní mluvčí Valerie Bartošová. Vedoucí policejního oddělení v Chlumci Josef Zítko stručně doplnil, že mají určité stopy. „Máme vytipovaná jména několika podezřelých," dodal Zítko s tím, že naposledy žhář způsobil škodu asi jen za tři tisíce korun.

Požáry na ChvojenskuŽhář „úřadoval" celkem šestkrát. Loni 7. a 24. listopadu v Lučním Chvojně.
Po Novém roce znovu následovalo 3. ledna Luční Chvojno. Pak si vybral 5. ledna Strážky, 18. ledna Radešín a nakonec 8. února Arnultovice. Motiv i pachatel zůstávají zahaleni tajemstvím.

Jenže škodu žhář způsobil například i obci. Ta, jak vysvětlil starosta Velkého Chvojna Václav Svoboda, musí dobrovolným hasičům z rozpočtu platit naftu a benzín, ušlou mzdu, stravu.

„Financujeme to, pokud hoří v katastru obce. Jestli policisté pachatele najdou, budeme po něm požadovat náhradu. Škody už přesáhly pět tisíc korun, takže je to trestný čin," řekl Václav Svoboda.

Zároveň místním radí, aby sledovali okolí a pokud uvidí něco podezřelého, aby hned zavolali policii.

„Zvláštní, že nikdo nic neviděl. Je to ale věc policie a ta musí pachatele najít," dodal starosta Svoboda.

Žhář tu řádil už před dvěma lety. Tehdy i letos hořelo na louce stejného majitele. Policisté ovšem v té době nikoho nedopadli a ani není jasné, zda je mezi případy nějaká spojitost. Ačkoliv možností je několik. Konkurenční boj. Zábava unuděných výrostků. Pyromaniak. Pravdivá ovšem nemusí být ani jedna z nich.

Policejní psycholog Jiří Seidlic poznamenal, že by vše mohlo skončit tragicky. Nejen v případě, kdy by požáry zakládal člověk s psychopatickou a sociopatickou odchylkou.

„Když nebude mít co podpalovat na polích, může jít něco zapálit do stodoly a nebo jinam," varoval Jiří Seidlic.

Jeho kolega Josef Kovářík doplnil, že záleží, jestli žhář jedná impulzivně. „Může to mít i podtext sexuálního uspokojení. Nebo závist a touha ublížit. Případně na sebe chce upozornit," dodal.