Kelímky od nápojů, igelitové sáčky, PET lahve. Smetiště připomíná stavba na ústeckém Mírovém náměstí vedle Paláce Zdar. Podle Ústečanů jde o ostudu města, kterou nikdo neřeší.

Martin Kratochvíl z Neštěmic míní, že náměstí jsou vizitkou každé obce. „Chápu, že kdysi měl někdo možná dobrý úmysl na Mírovém náměstí vybudovat moderní víceúčelový dům. Ale už roky je tam jen torzo stavby, která je tak nevzhledným vředem na tváři nedávno zrekonstruovaného náměstí," rozohnil se Martin Kratochvíl.

Základy budoucího domu postavila společnost SKD Průmstav. Aleš Dobrovolný z vedení společnosti vysvětlil, že kvůli nedořešenému stavebnímu povolení stavbu předali zpátky investorovi, kterým je společnost UDES.

„V současné době čekáme na výzvu investora, zda bude ve výstavbě pokračovat," řekl Aleš Dobrovolný.

Vyjádření společnosti UDES se redakci Deníku nepodařilo sehnat. Na internetu lze nalézt pouze adresu sídla firmy, na které se ovšem ve středu nikdo nezdržoval.

„To opravdu nemají státní orgány nějaké zákonné páky, aby přiměly majitele pozemku alespoň k udržování čistoty? To si může každý, kdo má peníze, v této zemi dělat, co chce?" pokračoval Martin Kratochvíl.

Náměstek primátora Pavel Boček řekl, že připomínky Ústečanů chápe. „Co se týká oplocení pozemku, vyvěšených reklam a nepořádku, příslušné odbory magistrátu města vstoupily v rámci platné legislativy do jednání s jednatelem firmy UDES, aby zjednal nápravu," řekl Pavel Boček. Také vysvětlil, proč město zatím nevystavilo firmě platné stavební povolení.

„Navržená budova nezapadá urbanisticky do náměstí. Nechceme se nechat zahnat do kouta jen proto, aby na náměstí něco stálo," dodal náměstek primátora Boček.