Podle Raula Cruze, ředitele Metropolnetu, který zajišťuje pro radnice veškeré služby spojené s počítači, radnice podobný systém měly. Byl však již starý a nemohl vyhovět požadavkům nových předpisů, aby se dokázal napojit na různé registry. Právě to umožňuje nepožadovat po lidech všelijaké dokumenty. Úředníci si vše mohou online ověřit sami.

Podle něho musela jejich společnost zkoordinovat pět firem, které poskytují své služby. Výběrové řízení vyhrála společnost Marbes.

Nový systém

Během podzimu museli úředníci postupně projít školeními. Nový systém pak technici zapojili přes vánoční svátky a překlopili do něho veškerá data. Proto měly ústecké radnice kolem svátků zavřeno.

Nový systém zatím úředníci nekritizují. „Nezaznamenali jsme žádné stížnosti, samozřejmě lidé se s ním ještě učí pracovat. Ale například na matrice se nového systému báli a teď tvrdí, že jsou velmi příjemně překvapení," uvedl starosta centrální radnice Jan Tvrdík.

Ušetřili na licencích

Metropolnet, který patří městu Ústí nad Labem, na ústeckých radnicích spravuje kolem 650 počítačů, servery a optické sítě. V loňském roce společnost hospodařila se 30 miliony korun. Od magistrátu dostala o 7 milionů korun méně než v roce předchozím. I přes nákup nového systému skončila v zisku 4,8 milionu korun, které půjdou zpět do rozpočtu města. „Podařilo se nám ušetřit hlavně na licencích. Jednáním s dodavateli softwaru jsme získali výrazné bonusy," vysvětlil vedoucí obchodu Michal Mohr.