Linka cyklobusu má letos o zastávku víc. Bude zastavovat i na zastávce Bukov. Od poloviny dubna bude jezdit vždy dvakrát denně o víkendech a státem uznaných svátcích.

Ústečané tak mají možnost zdarma se dopravit z Labské stezky na Severní Terasu a přitom nemuset absolvovat strmé stoupání do kopce.

Jak vysvětlila mluvčí města Romana Macová, provoz cyklolinky zajišťuje jeden autobus s vlekem na jízdní kola. „Provoz bude stát téměř sto tisíc korun bez DPH ročně. Město Ústí nad Labem linku provozuje v rámci projektu Zdravé město,“ informovala.

První si elektrickou cargo tříkolku v roli řidiče vyzkoušel náměstek primátora Ústí Pavel Tošovský a coby cestující Eva Poslová z ústeckého informačního centra.
Ústí koupilo rikšu. Bude vozit seniory po cyklostezce

Pro ústecký dopravní podnik zavedení příležitostné linky nepředstavuje žádné technické, personální ani organizační trable. „Jelikož má cyklobus už mnohaletou tradici, tak s tím počítáme dopředu. V podstatě na to stačí opravdu jen jeden bus s cyklovlekem a řidič. Zajišťujeme to pouze po technické linii, ostatní je v režii ústeckého magistrátu,“ poznamenal ředitel podniku Libor Turek.

Výlety na kole lze zkombinovat od června do září s plavbou lodí Marie z Vaňova do Píšťan na Litoměřicku. Tato možnost patří k velmi oblíbeným. Pro ilustraci, jen loni Marie přepravila díky příznivému počasí a dobré splavnosti Labe 160 jízdních kol a kočárků, bezmála sedm stovek dospělých a 169 dětí do 6 let.

Za lodní lístek jako loni

Proto i letos ústečtí radní souhlasili s poskytnutím dotace na lodní dopravu provozovateli lodě Ivo Jirouškovi ve výši 200 tisíc korun. „Pro letošní rok počítáme s cenou lodních lístků stejnou jako v letech předchozích. O přidělení dotace rozhodnou v dubnu zastupitelé,“ upozornila náměstkyně primátora Ústí Věra Nechybová (UFO).

Cena jízdného se v roce 2018 pohybovala od 10 Kč do 38 Kč za osobu, příplatek za psa, kočárek a jízdní kolo byl 15 Kč. Děti do 6 let s doprovodem měly cestu zdarma. Kapacita lodi je 35 osob.

„Prozatím se zvedat cenu nechystáme. Připravujeme se na letní sezonu, Marie potřebuje rozsáhlejší opravy opláštění. Ale budeme se snažit vyplout v dubnu, abychom stihli závod dračích lodí,“ slíbil Jiroušek.

Obžalovaná z vraždy miminka v Teplicích u ústeckého soudu
Novorozeně v pytli odhodila do kontejneru. Za vraždu hrozí matce výjimečný trest

Ústí si přeje síť cyklostezek rozvíjet i navzdory zdejšímu členitému terénu. Všechno ale záleží na penězích, kterých podle náměstka ústeckého primátora Pavla Tošovského (ODS) není nikdy dost. Zatím tak mají přednost rozsáhlé velkoplošné opravy silnic a chodníků, jejichž stav už magistrát nemůže ignorovat a které vyžadují celkem 1,2 miliardy korun.

„Jako fanouška cyklistiky mne to sice mrzí, ale nedá se nic dělat. V plánu sice máme dalších pět cyklostezek za 25 milionů korun, ale budeme na to muset sehnat vhodné dotační tituly. Jednou například chceme cyklotrasou propojit s Ústím stále oblíbenější jezero Milada. Zítra o tom budu jednat s Palivovým kombinátem Ústí,“ dodal náměstek primátora Tošovský.

Kdy a kam na cyklobusProvoz cyklobusu začíná už 13. dubna a končí 22. září. Odjíždět bude ze zastávky Krajský soud dvakrát za den, a to v 16.30 a v 18 hodin. Další stanicí, kde budete moci nastoupit, je zastávka Divadlo. Výstupními stanicemi jsou Bukov, Severní Terasa nebo Orlická. Jízdné je zdarma.