„Během opravy Tovární ulice osvětlíme přechody pro chodce a necháme na silnici vybudovat ostrůvky, aby přecházení bylo bezpečnější. Zároveň vybudujeme zmíněné cyklopruhy. Momentálně probíhá řízení ke stavebnímu povolení, následně vyhlásíme soutěž na zhotovitele stavby," sdělil vedoucí odboru dopravy magistrátu Dalibor Dařílek s tím, že provedení úprav plánuje město již na jaře příštího roku.

LEVNĚJŠÍ NEŽ KLASICKÁ CYKLOSTEZKA

Finanční náročnost není zřejmá. Cyklopruhy jsou ovšem několikanásobně levnější než klasická stezka.

Plánovaná trasa povede od přejezdu u západního nádraží v Ústí podél zdi Spolchemie až k předlické křižovatce ulic Hrbovická a Tovární. „Cílem je umožnit cyklistům dostat se rychle a bezpečně z centra Ústí do Předlic, význam to však má rovněž i z hlediska cykloturistiky," uvedl městský cyklokoordinátor Jaromír Veselý.

Ten tak naznačil, že Předlice nejspíše nebudou konečnou destinací pro milovníky kol. To potvrdil i místostarosta Ústí Karel Karika. „Už více než rok uvažujeme o tom, že propojením Předlic a jezera Milada zatraktivníme celou lokalitu. Právě cyklopruhy by mohly být skvělým začátkem, a to v souvislosti s blížící se rekonstrukcí kruhové křižovatky ulic Hrbovická a Tovární," informoval Karika.

Podle jeho slov se na celý záměr dají navázat i další investiční záměry. „Chybějící přechody, ale i nové zastávky. Chce to ale ještě čas. Momentálně se buduje nová kanalizace od Školního náměstí směrem ke křižovatce, následně se začne s opravou samotné křižovatky. Až tohle všechno bude hotové, můžeme se začít naplno věnovat rozvoji cykloturismu," vysvětlil Karika, který navíc navrhuje variantu, aby cyklopruhy nevedly jen po silnici.

CYKLOPOINT A PŮJČOVNA KOL NA NÁDRAŽÍ

„Mělo by se uhnout ze silnice a vést je kolem místního Ždírnického potoka. Je to lepší jak z hlediska dopravy, tak bezpečnosti," uzavřel Karika.

Ústí je cyklisticky vyhledávaným místem. České dráhy navíc od 1. dubna spustily přímo v Ústí službu výpůjčky kola.

„Zájemcům nabízíme kvalitní kola s předpisovou výbavou a pravidelným servisem," řekla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Cena za denní vypůjčení kola pro dospělé je 250 korun, držitelé zákaznických karet zaplatí 190 korun.

Několik měsíců už za ústeckým vlakovým nádražím funguje také cyklopoint.