Když si Ústečané stěžovali, že před novou nádražní budovou nemají kde parkovat svá kola, ještě netušili, jaký konec jejich povzdechnutí vezme. Sdružení Ústím na kole připravilo na návrh krytého cyklostojanu designérskou soutěž. Vítěze vybere odborná porota.

Řada podmínek

„Soutěž je primárně určena studentům a absolventům škol se zaměřením na design, architekturu, užité umění a příbuzné obory," řekl předseda Ústím na kole Jan Musil.

Zapojit se však mohou také další tvůrci, kteří do 6. prosince doručí svůj návrh podle podmínek soutěže.

Na běžné zámky

Zastřešené stání pro deset kol vznikne v prostoru u zdi nádražní budovy za zastávkami MHD na městském pozemku. Forma a materiál stojanu je na zvážení autora, konstrukce však musí být stabilní, trvanlivá a odolná proti poškození.

Stojan by také měl sloužit k bezpečnému odstavení kola. „Lidé by měli mít možnost kola uzamknout obyčejnými zámky," doplnil Jan Musil z cyklistické organizace.

Podstatnou podmínkou také je, aby konečná cena stojanu nepřekročila 70 tisíc korun. Autoři proto musí ke svým návrhům připojit i kalkulaci ceny pro výrobu cyklostojanu.

Zapojení veřejnosti

V odborné porotě, která do prosince zaslané návrhy vyhodnotí, zasedne  například městský architekt Vladimír Charvát, vedoucí katedry designu na Fakultě umění a designu UJEP Jan Fišer nebo cyklokoordinátor Jaromír Veselý.

Posuzovat budou porotci originalitu, vztah k veřejnému prostoru nebo to,  nakolik bude výroba stojanu ekonomicky či technicky náročná.

Tvůrce přitom může motivovat kromě zlepšení cyklistické infrastruktury města i finanční odměna. Autoři tří nejlepších návrhů si mezi sebou rozdělí 15 tisíc korun.

„Protože jsme si vědomi určité složitosti plnění podmínek a zadání soutěže, vypisujeme zároveň soutěž pro širokou veřejnost," informoval Jan Musil.

Každý Ústečan může zaslat návrh stojanu, který sdružení Ústím na kole obratem zveřejní na své facebookové stránce. Zvítězí ten, který získá největší počet „lajků" (označení To se mi líbí).

Pro odborníky i širokou veřejnostÚstím na kole ve spolupráci s Ústeckou komunitní nadací a donátorem kampaně, firmou Centropol, vyhlásilo designérskou soutěž s názvem Navrhněte stojan! Úkolem tvůrců je navrhnout zastřešené stání pro 10 kol před nádražní budovu. Součástí návrhu musí být kalkulace ceny pro výrobu, jež nesmí přesáhnout 70 tisíc korun. Konstrukce musí být stabilní a trvanlivá. Návrhy je třeba zaslat ve formě výkresů na adresu ustimnakole@ustimnakole.cz do půlnoci 6. prosince. Soutěž je jednokolová, anonymní. O pořadí rozhodne odborná porota.

Zapojit se však může i široká veřejnost, a to zasláním jakéhokoli návrhu nebo kresby stojanu na výše uvedený e-mail.