„V kraji se rušení pošt dotkne dvaceti obcí, na Ústecku čtyř. Pobočky nahradíme Partnery nebo výdejními místy. Vše je na dohodě s obcemi," informovala ředitelka regionu Severní Čechy České pošty Olga Syková.

Speciální Partnery nabízí běžné poštovské služby, příjem a výdej zásilek, prodej cenin, příjem reklamací a vybrané služby Poštovní spořitelny. Provozuje ji ale smluvní zástupce, nikoli pošta.

Syková nyní jedná se starosty obcí. O jaké konkrétně se jedná, nechtěla prozradit. „Zatím konáme soukromě. Nejprve jednáme se zástupci obcí, pokud se nedomluvíme, budeme jednat se soukromníky," řekla Syková. Náhradní pobočky lze totiž zřídit na obecním úřadě, ale například i v obchodech nebo domovech pro seniory.

S postupem České pošty ale mnozí starostové nesouhlasí. Modely zaváděné místo „kamenné pošty" podle nich nejsou adekvátní náhradou. „Pošta se musí přizpůsobit potřebám lidí, ne naopak," uvedl Tomáš Chmela ze Sdružení místních samospráv. Zhoršení služeb se obává i zastupitel Libouchce Václav Budka, který se o budoucím omezení pošty v obci doslechl. „Obec je dlouhá, doručovatelky by chyběly. Vyznají se. Přechod na jiný systém by byl problematický," uvedl.

Podle Sykové však k zásadním omezením nedojde. „Troufám si říct, že Partner je plnohodnotnou náhražkou pošty. V případě výdejních míst je rozsah služeb samozřejmě menší," řekla ředitelka regionu České pošty s tím, že důvody rušení úřadů jsou převážně ekonomické.

„Nemůžeme provozovat poštu v místě, kam chodí tři lidi. Proto vymýšlíme jiné alternativy," doplnila.

Do obcí budou i nadále zajíždět poštovní auta. Výdejní místa pošta zřizuje především pro pracující, kteří přes den nejsou doma.

Partnera mají už druhým rokem v Telnici. „Pošta nám nabídla provozovat pobočku přímo na úřadě. Je to práce navíc, která by zatěžovala agendu úřadu. Proto jsme odmítli," uvedl starosta obce Rudolf Fiala. Provozu Partnera se ujala zaměstnankyně České pošty, která ji spravuje po svém zaměstnání. Otevřeno je ve všední dny od 16.30 do 19.30. „Lidé jsou spokojení. Dříve pošta zavírala ve 4 a spousta pracujících neměla šanci ji stihnout," zhodnotil Fiala.