Poděkování za to, že tady můžou žít a podnikat. Tak vysvětlují výsledek úctyhodné finanční sbírky mezi svými krajany předsedové okresních sdružení Vietnamců v Ústeckém kraji. Jejich dar 800 tisíc korun použije společnost Krajská zdravotní (KZ) sdružující pět nemocnic v regionu na nákup plicních ventilátorů a ozonového generátoru. Vietnamská komunita věnovala také skoro tisíc osobních ochranných pomůcek krajskému úřadu.

Předseda Svazu Vietnamců v Ústeckém kraji Van Minh Trinh při symbolickém předání šeku ve čtvrtek na krajském úřadu poděkoval zdejším zdravotníkům, kteří podle jeho slov nasazují život, aby pečovali o nemocné a ochránili ostatní před nákazou. „Doufám, že přístroje pomohou v boji proti Covid-19,“ uvedl Trinh. „Česká republika se pro nás stala druhým domovem. Proto považujeme za důležité zapojit se do pomoci, i když také my prožíváme velmi náročné období. Jsem velmi potěšen, když vidím, jak si lidé pomáhají napříč celou zemí i všemi obory. Jsem proto optimista a věřím, že společnými silami toto období překonáme,“ uzavřel předseda.

Autokino v Ústí nad Labem
OBRAZEM: Autokino v Ústí už promítá. Nabídne žánr pro každého

Dar od Vietnamců označil vzhledem k nelehké době za až neskutečně vysoký generální ředitel KZ Petr Fiala. „Váš příspěvek byl velmi okamžitý, rychlý a nebývale vysoký. Tato částka opravdu zaslouží obdiv a jistě bude využita na nákupy potřebného vybavení. Včetně toho zásadního, plicního ventilátoru,“ ujistil Fiala. „Možná málokdo ví, že i v KZ máme pracovníky vietnamské národnosti. Narodili se třeba ve Vietnamu, nebo už tady. Třeba velmi zkušeného lékaře–internistu,“ dodal Fiala. Pomoci asijské komunity si cení i na hejtmanství. „Chtěl bych poděkovat vietnamským spoluobčanům. V této složité době ukázali, že patří do našeho kraje,“ prohlásil hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

S předáním šeku zřejmě dosavadní pomoc Vietnamců nekončí. „Pokud by vám ty peníze nestačily, můžete nám dát vědět, naši krajani vám rádi ještě přidají,“ slíbil Trinh. Spolu s ním, který v ČR žije od roku 1995 a vyučil se tu elektrikářem, dar předávali předsedové okresních sdružení. Už 33 let je v ČR také zástupce vietnamské komunity z Roudnice nad Labem Phuong Ngo Ngoc, který se tu vyučil obráběčem kovů. Teď se věnuje podnikání. Každý den sleduje situaci i v rodném Vietnamu. „Když viděli, že je koncem ledna problém v Číně, hned začali hlídat hranice. Naštěstí tam kvůli koronaviru dosud nikdo nezemřel. Bylo tam jenom 268 nemocných lidí, ale 210 už je vyléčených,“ popsal Vietnamec z Roudnice, který se po česku představuje také jako Jiří Ngo.

Krajské zdravotní pomohli i místní komunisté. 90 tisíc korun mezi sebou vybrali zastupitelé za KSČM, 60 tisíc přihodil krajský výbor strany. „Je to dar hlavně pro infekční oddělení Masarykovy nemocnice,“ přiblížil Bubeníček. „Částka bude na dvě pediatrické postele,“ doplnil starosta Lovečkovic Radek Černý, který povede komunisty do krajských voleb.

„Chtěl bych ocenit rychlost a rozhodnost, ke které přistoupil významný klub zastupitelstva,“ poděkoval Fiala. „Lůžek bude nakonec více, jako aktuální se ukázala potřeba obměny těch pro děti na infekčním oddělení,“ dodal ředitel KZ.

 Stovky ochranných pomůcek

Kromě finančního daru KZ věnovali Vietnamci také osobní ochranné pomůcky kraji: 250 obleků, 120 brýlí, 150 respirátorů FFP2, 400 látkových roušek a 80 dezinfekčních gelů na ruce.

Komunita už dříve nemocnicím a zařízením poskytujícím sociální služby v kraji darovala 45 tisíc ručně šitých roušek. V některých okresech darovala těmto institucím drobné občerstvení.

Dolní pokladna Zoologické zahrady Ústí nad Labem
Ústecká zoologická zahrada se po nucené pauze znovu otevře návštěvníkům

Vietnamci probírali účel své sbírky se zdravotníky, říká Petr Fiala 

Vietnamci obdarovali Krajskou zdravotníZdroj: Deník/Jaroslav BalvínPodle ředitele Krajské zdravotní (KZ) Petra Fialy se počet ventilovaných pacientů s Covid-19 mění každým dnem. Jeden až dva ventilátory za peníze od asijské menšiny se zařadí k padesáti, které už KZ má.

Jak Vietnamce napadlo přispět vám na ventilátory?
Mluvili přímo s našimi zdravotníky. I s primářem infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavlem Dlouhým. Náměty tedy vznikaly při kontaktech s našimi zdravotníky a myslím, že jsou velmi trefné, potřebné a užitečné.

Kolik přístrojů z daru pořídíte?
Ventilátory jsou na trhu v různých sumách. Může to být jeden až dva přístroje, záleží na specifikaci. Spíše to budou dva.

Nebude problém je získat?
Některé pořizujeme z tuzemských zásob, zatím se jedná o odkupy těch, které tady už jsou, a tam problém není. Zaznamenali jsme ale prodlevu s dodáním dvou ventilátorů, které měly přijít ze zahraničí.

Podezřelý z přepadení banky v centru Ústí nad Labem.
Policie dopadla lupiče, který v Ústí přepadl banku. Tři dny po propuštění z basy

Kolik ventilátorů, které už máte, v současnosti využívají pacienti s Covid-19?
Ve středu jsme měli pět ventilovaných pacientů v souvislosti s koronavirovou epidemií na infekčním oddělení a jednotce intenzivní péče, která je pro to vyhrazena na klinice anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny. Ale počet se mění každým dnem.

Jaký počet ventilátorů v současnosti máte?
V našich nemocnicích je 50 takových přístrojů k okamžitému použití. V nouzovém případě, pokud by nastal, se dají velmi rychle upravit anesteziologické přístroje k použití jako ventilátory. A těch máme 200.