Množství ozonu nad Českem bude v následujících dnech kolísat mezi normálním a mimořádně nízkým stavem. Ve srovnání s běžnou situací může být ozonu až o pětinu méně. "V důsledku toho lze zejména dnes a v neděli v poledních hodinách při jasné nebo skoro jasné obloze očekávat hodnoty UV indexu v nížinách na úrovni osm až osm a půl, na horách i mírně přes devět," uvedl ČHMÚ. Běžné polední hodnoty UV indexu se přitom v této části roku pohybují kolem sedmičky, na horách kolem hodnoty 7,7.

Meteorologové proto doporučují omezit kolem poledne pobyt venku. Před škodlivými důsledky ultrafialového záření se lidé mohou chránit opalovacím krémem s ochranným faktorem alespoň 30 a použitím slunečních brýlí s UV filtrem.

Seniorka. Ilustrační foto.
Na tísňovou linku se senioři obrací kvůli týrání i šmejdům

UV index v Česku měří tři stanice, v Hradci Králové, Košeticích na Pelhřimovsku a Kuchařovicích na Znojemsku. Hodnota UV indexu je podle rozsahu členěná od nízkého stupně rizika (do dvou bodů) po extrémní riziko, kdy index přesahuje 11 bodů. Aktuální hodnotu UV indexu zveřejňuje ČHMÚ na svých stránkách.

Ultrafialové záření se skládá ze tří složek - typu A, B a C. UVC záření na Zemi prakticky nedopadá a je zadrženo ochrannou vrstvou ozonu. UVB záření způsobuje spálení kůže, avšak neproniká sklem. UVA záření je zodpovědné za předčasné stárnutí pokožky a proniká sklem. UVA a UVB, každý typ záření svým podílem, jsou však příčinou rozvoje různých typů kožní rakoviny. Rakoviny kůže v Česku přibývá, melanomů se ročně odhalí na 2500. Jde o 23 až 25 případů na 100.000 obyvatel, zatímco před 30 lety to byly tři případy na stejný počet obyvatel.

Ilustrační foto
Ministerstvo vypsalo soutěž na mýto. Ve hře je 29 miliard