V případě Vrchlického veršů Pro trochu lásky šel bych světa kraj to nebyl těžký úkol. Podobně snadná se zdála i Nerudova Dědova mísa. Přesto se nad ní studentka Sylvie zarazila. „Jaké je téma?" krčila bezradně rameny. „Úcta ke stáří?" zvažovala. „To jsem si myslela taky, ale nebyla jsem si úplně jistá," přiznala se.

Škola se do Dne poezie zapojila už potřetí. Zájem prý rok od roku roste. „Já jsem zažil všechny tři ročníky a nepřijde mi to těžké. S poezií moc do styku nepřijdu, vlastně jen ve škole při hodinách češtiny, ale není to nezajímavé," řekl Jirka ze čtvrtého ročníku.

„Na organizaci Dne poezie se podílejí češtináři naší školy. Snažíme se to dělat každý rok trochu jinak. Žáci maturitních oborů plní v předepsaném čase úkoly z celkem devíti básní a také musí správně složit přeházenou Erbenovu Kytici," vysvětlila učitelka Eva Cupalová.

Ve třídě s připravenými úkoly bylo pořád plno, ještě než byla jedna skupina hotová, už se tam hrnula druhá. Učitelka trpělivě vysvětlovala, na co je třeba se zaměřit, jak si práci rozdělit a jak vše správně vyřešit. „V hodinách češtiny není na poezii moc času, takže tato akce pomůže rozšířit obzory žákům, z nichž většina čte a píše jenom zprávy SMS," poznamenala Eva Cupalová.

Součástí Dne poezie byla i recitace básní podle vlastního výběru. „Recitovat přišlo patnáct žáků a úroveň byla velice dobrá. Několik z nich dosáhlo stejného počtu bodů, a tak jsme museli udělat rozstřel. Zřejmě z nich opadla nervozita a podruhé byly jejich výkony ještě lepší," ocenil učitel Jan Poupal. Jak dodal, ve výběru žáků uspěli čeští autoři. „Prostě klasika. Recitovali Seiferta, Nerudu i Wolkera," uvedl Jan Poupal.

Den poezie probíhá v České republice do 27. listopadu. Ve čtvrtek je v Café Max literární večer.