První, co návštěvníka upoutá, je stavební ruch na návsi u kapličky. Stojí tu nákladní automobil, plot brání v přístupu ke konstrukci uložené v zemi, ze které vede řada kabelů. Habrovany totiž získaly od Ústeckého kraje zhruba 2,9 milionu korun dotace na výstavbu splaškové kanalizace a čističky odpadních vod.

Během procházky upoutá návštěvníka potok se zarostlým korytem a malebné domky, s ovocnými stromy na zahradách, případně ořechy. Hned na návsi pak stojí dům, obklopený plotem, který má na plaňkách nasazené porcelánové hrníčky všech druhů a tvarů. Na příjezdu do obce zdraví příchozího řada jeřabin.

Z procházky po Trmicích.
Nová náměstí a hřiště. Trmice mají plán přestavby na dalších padesát let

Obec patří k nejmenším v ústeckém okrese, žijí tu přibližně dvě stovky obyvatel. Není divu, že tu přes den potkáte málokoho, pokud máte štěstí. Přesto ale i tady v posledních letech zažili lidé pořádná vzrušení, některá se smutnými a tragickými následky. Před dvěma lety tu vzplála chatka, ve které při požáru zůstaly dvě děti. Třináctiletý chlapec zahynul, patnáctiletého převezli na popáleninové centrum do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Před skoro pěti lety tu pak veterinární zpráva vyšetřovala údajné týrání velkého psa, dogy Mazlíka, který patřil chovatelce Jaroslavě Hrdličkové. Pitva nakonec špatné zacházení vyloučila. Doga trpěla těžkým zánětem žaludku s krvácením do žaludku a střev, což pravděpodobně vedlo k jejímu vyhubnutí. Bezprostřední příčinou úhynu zvířete bylo zánětlivé onemocnění plic a následné selhání srdeční činnosti.