Více než dvě stovky účastníků zdolaly v pátek novoroční výstup na zříceninu hradu Blansko. Každý, kdo k hradu došel, dostal pamětní fotografii s razítkem. Připravené bylo také občerstvení a ohniště.

Dlouholetá tradice

„Mezi veřejností jde o velmi oblíbenou akci s dlouholetou tradicí, navíc letos vyšlo i pěkné počasí se sluncem a sněhovou nadílkou," řekl Josef Šimonka, který se o organizaci pochodu staral 25 let.

Výšlap pořádal Klub českých turistů (KČT), odbor Loko Ústí.

„KČT má celoroční program, chodíme na výlety každou středu a sobotu. Mezi tím pořádáme také akce pro veřejnost, jako je právě novoroční výstup na Blansko. Historicky mnohem starší je ještě výšlap na Kozí vrch na prvního máje, ten už se pomalu blíží k sedmdesátému výročí," uvedl pořadatel Karel Punčochář.

Sníh dodal náladu

Účastníci si cestu ke zřícenině velmi pochvalovali. „Ráno byly minus tři, teď se příjemně oteplilo a trasa je pohodová. Na Blansko chodíme už sedm let. Jsme takoví turisti kulturisti," usmívali se Petr Dolejší a Helena Sedláková z Povrlů.

Hlavním posláním výstupu na Blansko je podle Punčocháře nejenom turistika, ale hlavně setkávání lidí.

„Každoročně se tu sejdou známí a popřejí si vše nejlepší do nového roku. Když se s tím pak spojí ještě pokaždé jiné počasí a noví lidé, dohromady to dá krásný pocit z výletu. Letošní sníh navíc dodal všemu na náladě a svátečnosti," doplnil Punčochář.

Hrad Blansko byl postaven kolem roku 1400. Místem jeho stavby asi 6 kilometrů od města Ústí nad Labem se stal osamocený vrch mezi obcemi Blansko a Mírkov, který je z jižní strany chráněný údolím Neštemického potoka. Spolek pro záchranu hradu Blansko provedl na konci prosince 2015 na zřícenině hradu řadu měření pro vypracování dokumentace přikládané k žádostem o dotace na rok 2016 na jeho opravu a údržbu.