Běžnou hodinu tu měla po létě Františka Kurišová (14) z Příbrami u Verneřic, u Martiny Říhovské dvakrát týdně cvičí na flétnu.

NESLIBUJE SI, ŽE BUDE HVĚZDA

„Ten nástroj se mi líbí, začínám devátý rok. Díky škole umím noty i hrát, má flétna už udělala radost rodině, paním učitelkám i lidem na koncertě. Táta jezdí do práce na vysokou školu, vozil mě sem, když jsem byla malá. Už jezdím autobusem. Je to spíš koníček, než si slibovat, že budu někdy hvězda. Flétna mě moc baví," řekla dívka.

„Je velmi dobrá," dodala Martina Říhovská. „Mám 25 žáků během týdne, asi 10 jich jezdí na soutěže, mají úspěch."

Učitelka Dana Urbanová zkoušela Katku Dospělovou (13) z Krásného Března.

„Podle nabídky z internetu jsme volily výtvarný obor. Dcera je šikovná, ale čím bude, to je na ní. Byla bych ráda, kdyby ji to tu naplnilo, v malování se vyvíjela," řekla matka dívky.

ROZVRHY JSOU NA INTERNETU

„Dost jsme zjistily z internetu. Že tam jsou i rozvrhy? Podívám se. Učitelka je příjemná, uvidíme, jak nám malování půjde," dodala matka.

„Mám trošku trému, ale učitelka působí prima. Zase přijdu ráda," řekla Katka. Rodiče i žáci chodí, ale hlavní vlna byla už v červnu.

"Teď už přijímací řízení řešíme individuálně, ale překvapení nečekám. Podle jedné kresby neprohlédnete, co se v dětech skrývá. Až je přijmeme, budeme se v nich snažit udržet to individuální. Aby do budoucna mohly prorazit svou jedinečností, ne aby všechny malovaly stejně. To není správná cesta," řekla Urbanová.

"I talentované žáky, když usnou na vavřínech, předhoní děcka s menším talentem. Věk tu nehraje roli," dodala.