„Výběh vznikl v horní části zoo na dosud nevyužitém místě vedle výběhu oslů somálských. Obyvateli se stali dikobrazi, kteří se představí návštěvníkům naší zoo opět po 20 letech," přiblížila Nikola Roštejnská z ústecké zoo.

Příprava nového výběhu pro dikobrazy.Dikobraz srstnatonosý patří mezi hlodavce a dosahuje hmotnosti až 25 kg. Živí se rostlinnou potravou, žere hlízy, kořeny, listy a části rostlin. Má převážně noční aktivitu, přes den spí ve vyhrabaných norách nebo v jeskyních.

Tento druh se vyskytuje na území od Blízkého Východu po jižní a střední Asii, kde vystupuje i do vysokých nadmořských výšek. Zároveň je to i druh dikobraza s nejsevernějším výskytem.

Při hrozbě dikobraz chřestí ostny

Častá domněnka, že dikobrazi ostny vystřelují na větší vzdálenost, je mylná. Při hrozbě výhružně chřestí ostny a vztyčuje bodliny na hřbetě.

V případě, že nepřítele neodežene, se velmi rychlým pohybem pokusí útočníka zasáhnout naježenými ostny, které zůstávají v těle predátora a způsobují bolestivé rány.

Samici zoo získala z Olomouce

„Samici jsme získali ze Zoo Olomouc, kde se letos v květnu narodila jako jedináček. Do naší zoo dorazila v úterý 1. září. Půlroční samec dorazí ve čtvrtek ze Zoo Praha," sdělila vedoucí zoologického útvaru Petra Padalíková.

Novou expozici otevře v sobotu 5. září ve 14 hodin známý cestovatel a fotograf Petr Slavík. Ten také i pár mladých dikobrazů pokřtí. Připravil si pro ně jména, související s jejich areálem výskytu.