Bez něj vlastník parcely, firma UDES, nezíská stavební povolení. Někteří zastupitelé si dokonce myslí, že to je její záměr. Aby nemusela stavět a mohla ve vhodnou dobu lukrativní pozemek prodat.

Neznají konkrétní využití

„Městu, které je jen účastníkem řízení, není například známo, k čemu má objekt po dokončení sloužit. Budou v něm kanceláře, hotel nebo něco jiného? Konkrétní využití stavby má přitom přímé dopady na dopravu a parkovaní v centru," sdělila ústecká mluvčí Romana Macová.

Další důvody k nesouhlasu jsou v podstatě totožné, anebo podobné, jako v minulosti. Plánovaná stavba převislými částmi zasahuje do pozemků, patřících městu, které mají navíc charakter veřejného prostranství. Tuto připomínku mělo město přitom už v roce 2013.

Stavba není v souladu s územním plánem. Investor opět předložil jen dokumentaci ke stavebnímu povolení, ne k územnímu řízení a další.

To přinese potíže především investorovi. Dokud totiž město nevydá souhlasné stanovisko, nezíská stavební povolení. Což na jednu stranu zvyšuje náklady na údržbu parcely a její hlídání, na druhou stranu se už na veřejnosti objevují spekulace, že se tu ve skutečnosti stavět nechce.

Je v tom záměr?

„Na mne to působí tak, že se UDES nechce dohodnout a dělá to záměrně. Myslím si, že by ji město mělo v rámci svých možností sankcionovat," poznamenal zastupitel Pavel Vodseďálek (KSČM) a připomněl, že bývalé zastupitelstvo změnilo v červnu 2010 rozhodnutí neprodat městskou parcelu dřív, než bude dům postaven do druhého podlaží. „Mělo to zůstat v platnosti. Dnes se ukazuje, že toho ta firma zneužila," pokračoval zastupitel Vodseďálek.

Ani dalším zastupitelům se plány UDESu nezdají. „Přinejmenším tu chtějí postavit něco, co je evidentně proti zájmu města. Budeme tedy hovořit o tom, že budovy v centru mají mít nějakou úroveň. Nevím, co k tomu firmu vede," poznamenal Jan Hrouda (PRO! Ústí), ústecký architekt a koaliční zastupitel.

Předseda představenstva UDESu Petr Novotný ale všechny spekulace, že záměrně oddalují zahájení stavby, odmítl. „My chceme stavět multifunkční dům, ale město nám v tom brání. Jestli vadí, že části domu přesahují nad volný prostor, musím říci, že i jiné domy v Ústí takto přesahují nad veřejné prostranství a získaly na to věcné břemeno," bránil se.

Ústečané mají z rozestavěné díry legraci, nebo nadávají. V listopadu 2013 sem třeba nějaký vtipálek pověsil reklamní plachtu, že tu vzniká ústecké metro. Patálie s poslední stavební parcelou na Mírovém náměstí začaly už v květnu 2008, kdy město schválilo, že zde zafinancuje archeologický výzkum. O rok později schválilo prodej společnosti UDES za 44,15 milionu korun. Od roku 2012 je staveniště zakonzervované.