Na Simonou Stašovou se těšíme," shodli se v pondělí ve foyer ústeckého Domu kultury manželé Petr a Blanka Kapounovi. Pro pána, zaměstnance ústecké chemičky, to byl večer zvlášť slavnostní.

JSEM ÚSTECKÝ PATRIOT

Zdeněk Kymlička, zakladatel a pořadatel Forbíny, jej „odpočítal" jako pětadvacetitisícího mezi návštěvníky hry světového dramatika Neila Simona o slavné herečce, která propadla alkoholu.

„Jsem ústecký patriot," měl jubilejní návštěvník radost ze svého pořadí i z ceny – z plechovek také ve světě populárního ústeckého piva i baculatého skleněného půllitru na něj.

„Pracuji ve Spolchemii, prošel jsem v ní pár provozy. Ovšem v Ústí už jsem toho vystřídal víc od autobusu v dopravním podniku přes jeřáb až po nákladní dopravu," prozradil třiapadesátiletý návštěvník. Jeho manželka přitom pochází ze Všebořic, stejně jako autor tohoto článku.

„Dnes mě přivedla do divadla žena. Vždyť to znáte, ne," řekl Deníku Petr Kapoun. „My jsme takoví ti vláční, ale rádi se necháme zlákat na pěknou kulturu. Dnes se tu těším hlavně na Simonu Stašovou, ona je skvělá. Ale určitě nás spolu s ní pobaví i další herci, jen možná méně známí," soudil.

POPRVÉ PŘIŠEL VLONI

„Z Forbíny už jsme tu viděli minulý týden komedii Čtyři sestry. Hra nás bavila. Byla trochu bláznivá, ale on ten Hartl takovej je."

Ač má Forbína již desátý ročník, vidí ji letos jubilejní návštěvník teprve druhým rokem. „Manželka už ji zná víc let. Dřív na ni chodila 
s kamarádkami, já s ní šel poprvé až loni," vysvětlil.

Ale nejen kulturou žijí Kapounovi. „Jezdíme moc rádi na kola i na vodu, pokaždé máme pestré dovolené. I z Forbíny letos ještě něco uvidíme, jen teď přesně nevím co. Nechám se překvapit. Z kultury mám dnes radši spíš filmy, než abych třeba četl knížky. Vidíte to sám, i mladí se od nich dost odchylují," lehce si posteskl Petr Kapoun.

Vzápětí přiznal, že sám nikdy nebyl velký čtenář literatury. Ale právě v tom vycházejí Čechům dost vstříc herci, kteří knížky načítají jako audioknihy. Ten případ je také Poslední aristokratka, shodou okolností i poslední letošní komedie Forbíny s Aničkou Polívkovou v hlavní roli. I ta je již zcela vyprodaná.

„Návštěvníka č. 30 tisíc přivítáme asi už příští rok," soudí Zdeněk Kymlička.