Když se před téměř šestnácti lety narodila Ústečance Haně Šutičové dcera, nedávali dítěti lékaři příliš naděje na život. Protože se dívka vyvíjela v děloze bez plodové vody, trpí řadou postižení a je i mentálně zaostalá. Přesto dívka a její matka bojují. Nyní jim práci usnadní speciální přístroj, který dívce umožňuje cvičit.

Mladá slečna Nikola Romová je nepohyblivá, protože má postižené všechny končetiny. Krom toho trpí řadou nemocí, kvůli nimž často končí v péči lékařů. Přestože  to mnozí doporučovali,  matka se  rozhodla dceru nedat do žádného ústavu a stará se o ni. V rámci rehabilitace s ní jezdila i do lázní, kde se používá  ke cvičení speciální přístroj motomed. Ten umožňuje procvičit dívce ruce a nohy, aby jí nezakrněly svaly.

„Rehabilitační sestra i lékař nám řekli, že by bylo dobré mít přístroj doma, aby mohla Nikolka cvičit každý den a nejenom v lázních," popisuje příběh maminka. Jednodušší verze přístroje stojí kolem 100 tisíc korun a dražší pak 150 tisíc. To žena, která nepracuje a žije jen z platu manžela a sociálních dávek, nemá. Proto se rozhodla založit internetové stránky nikolkaromova.webnode.cz a snažila se peníze nějak získat.

Doufala, že jí přispějí buď nějaké nadace, které postiženým pomáhají, nebo firmy a drobní dárci. „Chtěla jsem peníze alespoň na levnější přístroj," vysvětluje.

Poté se její příběh objevil i v novinách, ale peněz se sešlo jen několik tisíc. Naopak se prý z mnoha stran dočkala negativních reakcí a často i nepublikovatelných urážek nejen na ni, ale i na její postiženou dceru.

Pomoc nakonec přišla v okamžiku, kdy již začala ztrácet naději. „Na telefonu se objevilo volání z nějakého neznámého čísla. Nechtěla jsem ho už ani zvedat, proto to vzal manžel. Volala žena, která se představila jako Petra Paroubková s tím, že by nám chtěla se svým manželem pomoci," uvedla.

Nakonec se s Petrou Paroubkovou dohodla, že jí spolu s manželem Jiřím dají peníze na dražší přístroj. Ten do Ústí nad Labem dorazil na začátku května. „Ani jsem nedoufala, že to půjde tak rychle," uvedla Šutičová.

Petra Paroubková Deníku řekla, že na příběh narazila náhodou na internetu a velmi ji zaujal, protože se s podobným osudem již setkala. „Mysleli jsme si s manželem, že by bylo dobré pomoci ženě, které se kvůli chybě lékařů místo zdravé holčičky narodila takto postižená. Ona se o ni s láskou stará," uvedla. To potvrzuje i Jiří Paroubek,. „Byla to hlavně iniciativa mé manželky, ale nakonec jsme se dohodli peníze dát společně," prohlásil.

Petra Paroubková v rodině dívky i dvakrát byla, jednou dokonce se svoji dcerou Margaritou. „Pro mě je Nikola takové velké dítě. Doufám, že kdyby někdy potřebovala podobnou pomoc ona, že by se nějaký dárce také našel," uvedla Paroubková.

Z přístroje, který je jakýmsi speciálním rotopedem pro nohy a ruce, má Nikola evidentně radost. Když ji její matka do přístroje posadí, po chvíli začne šlapat sama bez pohonu, který slouží jen k rozcvičení. Většinou se směje a tleská, čímž vyjadřuje radost. „Začínali jsme se zhruba tříminutovým cvičením. Nyní již vydrží sama šlapat hodinu a ujede tak i deset kilometrů," tvrdí její matka.

Doufá, že jí i dceři přístroj do budoucna pomůže. Ačkoli má dívka velké problémy, nikdy se jí prý nevzdá. „Do žádného ústavu ji nedám," uvedla Hana Šutičová.