„Dívka je stále v kritickém stavu," řekl v úterý Deníku mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra. Uvedl, že nemocniční testy u dívky jednoznačně prokázaly otravu metylalkoholem. Právě proto jí lékaři nasadili lék fomepizol, který je nejúčinnější léčbou metanolových otrav. Čekají, jestli bude mít úspěch.

Psali jsme: Šestnáctiletá dívka se otrávila metanolem, bojuje o život

V diskuzích k případu na internetové stránce Deníku se mnozí lidé podivují, že se dosud neobjevila informace, kde se dívka metanolu mohla napít. Lidé se obávají, aby se nemohli otrávit také.

„Nezletilé dívce někde nalili otrávený chlast a policie nechce uvést kde?! Dělají si srandu? Opravdu se v této zemi chrání jen podvodníci a vrazi," ptá se v diskuzi čtenář, který se podepsal jako Michal.

Mluvčí policie Šárka Poláčková řekla, že policisté stále neznají výsledky toxikologických testů. Nelze tak prý proto říci, že se dívka otrávila metylkalkoholem. Ovšem policie stále tvrdí, že případ vyšetřuje jako podezření na trestný čin ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty, ale i kvůli podávání alkoholu nezletilému.

Policisté nejspíše podle všeho ještě ani přesně nevědí, jak se dívka k metylkalkoholu dostala.

„Při prověřování se zaměřují především na zjištění původu alkoholu a další okolnosti možné otravy," uvedla Poláčková. Více informací prý s ohledem na vyšetřování nesdělí.

Pod zvýšeným dohledem kontrolorů a celníků jsou nyní provozovny, kde se alkohol prodává a nalévá. „Vyšší počet kontrol než v minulosti děláme již od vypuknuté metanolové aféry. To stále trvá," řekl Deníku mluvčí ústeckého celního ředitelství Jiří Nejedlý. Dodal, že mnohem těsněji spolupracují s ostatními kontrolními institucemi jako je Česká zemědělská a potravinářská inspekce nebo Česká obchodní inspekce.

Metanolová aféra vypukla loni v září. Metanolem se po konzumaci alkoholu otrávily desítky lidí, především na Moravě. 39 jich otravě podlehlo, další budou mít trvalé následky. Kvůli aféře se několik týdnů nesměl v Česku prodávat tvrdý alkohol. Policistům se podařilo zdroj metanolu objevit, v současnosti prodávaný alkohol s novými kolky by měl být v pořádku. Největší nebezpečí představují staré zásoby alkoholu v domácnostech.