Do boje o místa v ústeckém městském zastupitelstvu se pustí několik nových stran a hnutí. Do voleb sice zbývá ještě půl roku, ale strany již intenzivně pracují na přípravě kandidátek.

V úterý oznámili záměr postavit kandidátku do magistrátního i obvodních zastupitelstev lidé kolem hnutí Pro!Ústí. To je postavené na platformě krajského hnutí Pro!Kraj. Jeho ambicí je zcela změnit fungování města. Do jeho čela se postavili lidé spojení třeba se Stop tunelům, zelenými nebo piráty.

Kdo bude v Ústí asi kandidovat• zavedené strany jako jsou ČSSD, ODS, KSČM, TOP 09 či SZSP, které v politice již působí
• kandidátku chce postavit nejspíše i vládní strana ANO
• záměr kandidovat oznámili i Ústečané kolem radních, kteří odešli z TOP 09
• Pro! Ústí vytvořené ze skupiny nespokojených aktivistů
• nejspíše i několik dalších menších stran a hnutí

„Pro mnohé z nás byla poslední kapkou kauza Činoherního studia,“ uvedla mluvčí hnutí Jana Komínová. Ačkoli se mezi vedoucími osobnostmi najdou mnohé známé tváře veřejného života, hnutí ještě nemá lídra. Ale veliké ambice. Zisk až třiceti procent hlasů.

Novým hnutím budou Ústečané, kteří vznikli teprve na podzim loňského roku. Mají ale lidi v zastupitelstvu, protože jeho členy jsou třeba náměstek primátora Pavel Boček a radní Miroslav Král. „Naším cílem je další pozitivní rozvoj města,“ tvrdí hnutí na svých stránkách. S některými obyvateli města se dostalo do sporu kvůli kauze Činoherního studia.

Velkou neznámou zatím je, jak se zachová Babišovo hnutí ANO. V celostátních průzkumech preferencí vede, v Ústí na podzim dokonce získalo nejvíce hlasů. Zatím ale není jasné, kdo vlastně hnutí v krajském městě reprezentuje.

„Do Ústí přijedeme příští týden,“ slíbila mluvčí Lucie Kubovičová. Jestli ANO v Ústí postaví kandidátku ani nevyloučila, ani nepotvrdila. ANO navíc v regionu spolupracuje s hnutím Severočeši.cz. Ti mají v současném městské zastupitelstvu dva své členy.

I velké strany již brzy budou oznamovat, kdo za ně bude v podzimních volbách kandidovat. Komunisté nyní již vybraná jména řadí do pořadí na kandidátkách. "Budeme je mít hotové v květnu," řekl Pavel Vodseďálek z KSČM.

Sociální demokraté, kteří ovládají ústeckou radnici, zatím kandidátku také neohlásili. Podle kuloárních informací se dohadují i o lídrovi. Nejčastěji padá jméno radního Pavla Dlouhého.

Občanští demokraté budou mít kandidátku na začátku léta. „Ubývají nám členové. Chceme mít jasno, kolik jich nakonec zbude," uvedl ústecký předseda Radim Holeček. Podobný termín si podle Miloslavy Válkové dávají i sportovci.