Na obvodní centrální radnici v pondělí nastoupila velká parta lidí na veřejně prospěšné práce. Tolik jich již dlouhá léta na úklid města nebylo.

Podle starosty Kamila Hýbnera jich nyní bude působit 69. „V poslední době jsme jich měli jen velmi málo. Okamžitě je nasadíme, ale bude samozřejmě několik dní trvat, než se to v centru města nějak projeví," uvedl starosta Hýbner.

Nejvíce lidí by chtěl nasadit právě na úklid a likvidaci černých skládek. Mohou se podílet i na drobných opravách městského majetku.

Několik sídel

Nejvíce pracovníků na VPP bude působit z nového centra v Thomayerově ulici. Radnice totiž nechala opravit starou a několik let nevyužívanou jídelnu Českého Červeného kříže. Další sídlí na Stříbrnických nivách, přímo v centru a pět jich bude v Předlicích.

Zde radnice převzala objekt po Člověku v tísní. „Bude ho třeba opravit. Drobné práce budou dělat i tito zaměstnanci," řekl starosta.

Město navíc má získat od hasičů garáže a dílny v ulici Důlce. I zde by mohli další působit. Starosta Hýbner tvrdí, že by potřeboval koupit další automobil, který by s úklidem pomohl.

Dobré zkušenosti

Veřejně prospěšní pracovníci působí i na dalších radnicích. Letos jich je více než v uplynulých letech.

Například v Neštěmicích mají v současnosti zaměstnáno devadesát lidí. „Myslím si, že je to velmi znát. Stav obvodu se markantně změnil," tvrdí starostka Yveta Tomková.

Podle ní mají jednotlivé party přidělení rajony, které neustále obcházejí a ručí za čistotu v nich. Dále zasahují u jednorázových akcích, například u černých skládek.

Pomáhali s čarodějnicemi

Na Severní Terase takto pracuje šedesát lidí. „Náš obvod jich měl vždy hodně, ale několik jsme jich přibrali. Více nemůžeme. Nedisponujeme dostatečnými prostory, kde by měli zázemí," vysvětlil starosta Pavel Dufek.

Kromě úklidu a drobných oprav se podílejí i na organizacích různých akcí. Minulý týden pomáhali s čarodějnicemi v Centrálním parku, který pak po oslavách okamžitě uklidili.