Srážek by v následujících čtyřech týdnech mělo být víc, než je běžné. Vyplývá to z výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Měsíc jako celek by měl být teplotně průměrný a srážkově nadprůměrný," uvedli meteorologové. V příštích dvou týdnech očekávají přes den teploty od minus dvou do plus tří až čtyř stupňů Celsia, v noci pravděpodobně tři až šest stupňů pod nulou. Bude tak pokračovat chladnější počasí z poslední doby, kdy se průměrná týdenní teplota dokonce dostala pod dlouhodobý průměr.

"K oteplení dojde až ve druhé polovině února," odhaduje ČHMÚ. Nejvyšší denní teploty v tomto období mohou vystoupat až k deseti stupňům Celsia, pravděpodobně se ale budou držet pod čtyřmi stupni. V noci by se teploty měly pravděpodobně držet dva až osm stupňů pod nulou.

Srážky se po předchozím velmi suchém období dostaly do nadprůměrných hodnot už v končícím týdnu. "Více srážek očekáváme až do 10. února," uvedli meteorologové. Dlouhodobý průměr srážek ve čtyřech týdnech od 27. ledna je 28 až 41 milimetrů.

Průměrná teplota v období do 27. ledna do 23. února se v Česku pohybuje od minus 2,4 stupně do plus 1,4 stupně Celsia. Podle údajů zaznamenávaných od roku 1951 byla nejnižší průměrná teplota v roce 1956, kdy klesla na minus 12,6 stupně. Naopak nejvyšší byla v roce 2002, a to čtyři stupně nad nulou.

Dlouhodobý výhled nepostihuje všechny možné odchylky od nejpravděpodobnějšího vývoje počasí, ale vyjadřuje jen očekávaný trend ve vývoji počasí, upozorňuje ČHMÚ.